Абделхамид Абауд е имал връзки с германски ислямисти?

7542
Абделхамид Абауд е имал връзки с германски ислямисти?
Снимка: БТА

Терористът Абделхамид Абауд, когото френските спецслужби смятат за една от ключовите фигури в организирането на атентатите в Париж, е имал контакти с германски ислямисти, известни като „бригадата от Лохбергер“, много от членовете на която през 2013 г. са воювали в Сирия, съобщава Der Spiegel.

Лохбергер е район на град Динслакен в Западна Германия.

Част от оръжията при атентатите в Париж са от бивша Югославия

Няколко от оръжията, използвани от ислямистите при кървавите атентати в Париж, са били произведени от "Застава" преди разпадането на би...

По данни на властите над двадесет младежи от Лохбергер, които местните власти нарекли „огнище на салафитско движение“, са станали бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Изданието подчертава, че през пролетта на 2014 г. Абауд и неговите съучастници са живели в една къща с някои от членовете на бригадата в Азазе, Северна Сирия.

Заплахите от терористични атентати в Германия се оценяват като големи, но федералното правителство в Берлин не се опасява от допълнително повишаване на риска заради включването на Бундесвера към коалицията срещу "Ислямска държава", пише още Der Spiegel.

Говорителят на фракцията на ХДС в Бундестага и политик в сферата на отбраната Хенинг Оте успокои: използването на немските "Юрофайтър Торнадо" срещу "Ислямска държава" няма да увеличи рисковете. "Напротив, става въпрос за разрушаване на структурите, от които произтичат тези терористични атаки", отбеляза германският депутат, като допълни, че пасивността в този случай крие по-големи опасности.

Французите се втурнаха да се записват в армията след атентатите

Нападенията, извършени преди две седмици в Париж от свързани с групировката "Ислямска държава" бойци, предизвикват невиждан от десетиле...

Разгледани са и заплахите за войниците от Бундесвера. "Това е прецизна бойна група, взети са всички предпазни мерки", подчерта християндемократът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа