Ако Украйна краде газ, спираме доставките за ЕС, категоричен е Путин

21917
Ако Украйна краде газ, спираме доставките за ЕС, категоричен е Путин

Русия ще намали доставките на газ за Европа, ако Украйна отклонява без разрешение синьо гориво от тези доставки. Това каза в прав текст руският президент Владимир Путин при официалното си посещение в Сърбия, предаде ТАСС.

„Има риск при тразитните доставки на газ за Европа. Ако Украйна действа както в края на 2008 година, то и ние ще действаме както тогава – колкото количество газ бъде откраднато от Киев, с толкова ще намаляваме подаването, докато не ни бъде платено. Надявам се обаче да не се стигне дотам”, заяви Путин. Той добави, че по вина на Руската федерация няма да има проблеми и спиране на газовите доставки за Европейския съюз.

Йотингер предупреди за газа: Зимата идва

България е сред най-застрашените държави, ако Русия спре напълно доставките на газ за Европейския съюз. Това каза все още действащият е...

Путин говори и по темата „Южен поток”. По думите му, газопроводът няма да бъде изграден само с участието на Русия и ще е много полезен за Европа.

„Няма как едностранно да построим „Южен поток”. Той струва милиарди долари и ако нашите партньори имат нужда от него, трябва да решат дали проектът има бъдеще”, смята Путин. Според него „Южен поток” значително намалява риска, който съществува при транзита от Украйна. Руският президент припомни, че "големи дискусии се водеха и по време на строителството на "Северен поток" по дъното на Балтийско море". Сега, когато той е построен, всички са щастливи, и казват "благодаря" на инвеститорите, строителите и организаторите на този проект", обясни Путин.

По-рано днес европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер предупреди, че ако Русия спре напълно доставките за Европа, ЕС има резерв да покрие само 25% от потребителските си нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа