Ангела Меркел е Човек на годината на Time

4877
Ангела Меркел е Човек на годината на Time

Германският канцлер Ангела Меркел е Човек на годината според класацията на престижното списания Time. Според изданието тя е най-влиятелният политически лидер в Европа.

Ето как изданието обяснява мотивите за избора:

Меркел няма да пусне армията по улиците на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел изключи вероятността по улиците на германските градове да бъдат използвани войски, предаде ДПА. Сред...

"Германската демократична република, където е израснала Меркел, не е била нито демократична, нито република, а оруелско шоу на ужасите. Срамежливата дъщеря на лутерански свещеник, Ангела се промъкна в политиката през 90-те г. на миналия век, когато източногерманците все още бяха разглеждани като извънземни в западния свят. Именно заради родното си място обаче Меркел има различно от останалите политически лидери виждане за свободата и за рисковете, които хората поемат в нейно име.

През 2015 г. имаше поне три причини да се чудим ще продължи ли Европа да съществува в настоящия си вид - гръцката дългова криза, бежанската вълна и атентатите в Париж. И трите пъти Меркел показа характер. Германия помогна за разрешаване на гръцкия въпрос при строги условия, прие бежанците като жертви на радикалния ислям, а не като негови носители , реши да изпрати войски, за да се борят срещу „Ислямска държава“.

Канцлерът прокара в обществото ценности като човечност, щедрост, толерантност, за да покаже, че силата на Германия може да бъде използвана за изграждане, не за рушене. В днешно време е рядкост да видим лидер, който изменя националната идентичност на страната си.

Дъщерята на свещеника държи милосърдието като оръжие. Можете да се съгласявате с нея или не, но е факт, че Меркел не избира лесния път. Истинските лидери си личат, когато хората не искат да ги следват. За това, че поиска повече от държавата си, отколкото повечето политици биха посмели; за това, че се изправи срещу тиранията; за това, че е морален ръководител в свят, в който моралът е на изчерпване – Ангела Меркел е Човек на годината."

Меркел: Ако има споразумение за климатичните промени, всички трябва да го спазват

Бъдещият международен договор за борба с климатичните промени трябва задължително да се спазва от всички страни. Това заяви днес герман...

Миналата година Time избра за Човек на 2014 събирателен образ на бореца срещу вируса ебола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com