Арестуваха мъжа, продал онлайн автоматите на атентаторите от Париж

6710
Арестуваха мъжа, продал онлайн автоматите на атентаторите от Париж
Снимка: Gettyimages.com

Германската полиция арестува човек, продал автоматите на атентаторите в Париж. В Белгия във връзка с атентатите бяха арестувани двама души. 

В град Магщад беше арестуван 34-годишен човек, който продал по интернет оръжие на атентаторите в Париж. Вестник “Билд” твърди, че поръчката е била за два автомата “Калашников”, произведени в Китай, и два автомата “Застава”, произведени в Югославия. Те били продадени на 7 ноември на намиращ се в Париж купувач от арабски произход, съобщава БНТ.

Европейският парламент - единен срещу тероризма, но не съвсем

Политическото обединение, което приравнява бежанци на терористи само подклажда омраза и дава ново основание нови европейски граждани да...

В телефона на арестувания са открити следи от електронна комуникация с купувача от Париж. Проверява се дали оръжието е било купено с виртуалната валута биткойн, чието движение е трудно да се проследи от властите. 

При отделна акция беше арестуван в Берлин сириец и тунизиец, които планирали нападение в град Дортмунд. Арестуваните мъже подготвяли терористична атака срещу Дортмунд. Смята се, че двамата имат връзка с групировката “Ислямска държава”. Заедно с ареста им е бил претърсен и мюсюлмански културен център. В колата, с която пътували, бил открит “опасен предмет” и за всеки случай били евакуирани хората от съседните сгради.

В четвъртък при две акции – в Брюксел и в град Вервие, където през януари беше разбира терористична група, са арестувани двама братя във връзка с нападенията в Париж. Засега не се дават повече подробности, но единият е подозиран за съучастие в атентатите. 

Италианската полиция иззе близо 800 пушки-помпи в пристанищния град Триест. Оръжието пристигнало там с кораб от Турция на път за Белгия с регистриран в Холандия камион. Не са били нарушени митническите разпоредби, но турският шофьор на камиона не е имал необходимия лиценз за превоза на такава стока. Граничният контрол в Европейския съюз беше затегнат след атентатите в Париж и проверката е в резултат на тези мерки.

Заплахата "тероризъм" - да се убият мозъците на ИД, а Шенген се затваря

Целта на терористите беше постигната – тяхната цел е да всяват страх. Това заяви бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухо...

Припомняме, че по информация на БНТ автоматите "Калашников", използвани при нападенията в Париж, са били българско производство. Във връзка с това премиерът Бойко Борисов заяви миналата седмица: Много неща се говорят за това, че при атентатите в Париж е използван "Калашников", произведен в България. За да се каже, че е български, трябва да го изпратят тук и нашите експерти да го изследват. В последните 15-20 г. такъв автомат не е изнасян от България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com