Асад приветства отвоюването на Палмира от "Ислямска държава"

4967
Асад приветства отвоюването на Палмира от "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Сирия Башар Асад заяви по държавната телевизия, че освобождаването на античния град Палмира, който сирийските правителствени сили отвоюваха от терористичната организация "Ислямска държава", е олицетворение на успехите на сирийската армия в борбата с тероризма.

"Освобождението на историческия град Палмира днес е важно постижение и още един показател за успеха на прилаганата от сирийската армия и нейните съюзници стратегия във война срещу тероризма", подчерта Асад. 

Сирийската армия пое контрола върху крепостта в Палмира

Сирийската армия пое контрола върху крепостта в историческия град Палмира, който от близо година беше в ръцете на групировката &bdquo...

На свой ред представител на сирийското военно командване заяви в изявление по телевизията, че отвоюването на Палмира бележи и началото на края на "Ислямска държава". Беше подчертано също, че сирийските правителствени сили и техните съюзници са единствената сила, способна да победи тероризма в Сирия. Беше отбелязяно, че с подкрепата на сирийски и руски военно-въздушни сили армията ще продължи кампанията си срещу "Ислямска държава", Френт "Ан-Нусра" и други терористични групи, предаде БНР. 

ТАСС съобщи, че руски самолети за едно денонощие се извършили 40 бойни излитания и са нанесли 117 удара по обекти на "Ислямска държава" в района около Палмира, увищожени са 80 терористи. 

Сирийски сапьори приключват операцията по разчистване от мини по улиците на град Палмира. Оцелял е мраморният театър, но Триумфалната арка, служила като визитна картичка на града, не съществува. Изчезнали са повечето статуи и антични артефакти, се казва в съобщението на местна телевизия . Сирийски археолози и реставратори са сред първите, които ще се отправят към освободената Палмира, гласи информацията. Прието е правителствено решение за поетапно възстановяване на всички разрушени паметници, явяващи се национално достояние на сирийския народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com