Атаките в Париж стрували съвсем малко, Путин поиска общ антитерористичен фронт

6213
Атаките в Париж стрували съвсем малко, Путин поиска общ антитерористичен фронт
Снимка: Gettyimages.com

Организирането на нападенията в Париж от миналия месец, при които загинаха 130 души, е струвало на извършителите им не повече от 30 000 евро. Терористите са финансирали нападението като са обединили малки суми, които са трудни за проследяване, и са използвали предплатени кредитни карти. Това съобщи френският финансов министър Мишел Сапин по време на пресконференция, предаде БГНЕС.

„Цената на последните атаки, финансирането им, представлява сума ненадвишаваща 30 000 евро“, каза той. Министърът допълни, че това означава, че извършителите на нападенията не е трябвало да движат големи суми по време на подготовката си.

Терористите от Париж все още може да са в Германия

Издирваният заради атентатите в Париж Салах Абдеслам и другите заподозряни терористи са били и все още може да се намират в Германия....

Според разузнавателния отдел на френското финансово министерство - Tracfin, за плащанията са били използвани предплатени кредитни карти, някои от които закупени в Белгия. С тях са плащани сметки за коли и апартаменти, използвани от атентаторите през последните 48 часа преди нападението.

Според Сапин проследяването на дори малки суми пари може да се окаже от решаващо значение в борбата срещу тероризма, ако този тип информация се свърже с други елементи на разследването.

Стана ясно и, че Белгия повдигна обвинения на двама нови заподозрени във връзка с атентатите в Париж миналия месец, съобщиха от кабинета на главния прокурор в страната. С това задържаните по делото стават осем.

„На двама нови заподозрени им бяха повдигнати обвинения“, каза говорител на прокурора. Той също така потвърди, че двамата са били задържани при акции в неделя (29 ноември).

Арестуваха мъжа, продал онлайн автоматите на атентаторите от Париж

Германската полиция арестува човек, продал автоматите на атентаторите в Париж. В Белгия във връзка с атентатите бяха арестувани дв...

Фламандската обществена телевизия VRT съобщи, че единият от обвинените е познавал атентатора самоубиец Билал Хадфи, който се взриви на „Стад дьо Франс“ по време на атаките. Заподозряният 20-годишен французин, е бил задържан за разпит на летището в Завентем, северно от Брюксел докато се е подготвял да замине за Мароко.

Вторият заподозрян е 28-годишен белгиец, който е бил арестуван в квартал „Моленбек“, откъдето са били и някои от атентаторите, в това число и техният лидер Абделхамид Абауд.

Междувременно, по време на ежегодната си реч за състоянието на Руската федерация и световната политика, руският президент Владимир Путин наблегна на важността да бъде създаде общ антитерористичен фронт под егидата на ООН. Путин посочи, че още от 90-те години на миналия век насам Русия добре е опознала ужаса на терористичните актове. Руският президент визираше атаката в театъра до метростанция Дубровка, при която чеченски терористи взеха за заложници 900 души на театрална постановка. След тридневна обсада руските спецчасти избиха всички терористи – с помощта и на газ, като цивилните жертви бяха 130 и само 5 фактически убити от терористите. Трябваха ни почти десет години оттогава (бел. Ред. - 1999 година), за да се справим с терористите в Русия, каза Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа