Атентатът на мача Германия - Холандия е трябвало да стане с линейка

9653
Атентатът на мача Германия - Холандия е трябвало да стане с линейка
Снимка: Gettyimages.com

По време на отменения мач между футболните отбори на Германия и Холандия, който трябваше да се проведе в Хановер, терористи са планирали да активират няколко взривни устройства. Това съобщи електронното издание на вестник "Билд", предаде БГНЕС

Изданието се позовава на секретен документ, който е подготвило контраразузнаването за външния министър на Германия Томас де Мезиер на основата на данни, получени от една от чуждите специални служби. "Група от няколко души са планирали да извършат нападение по време на футболния мач между Германия и Холандия. Атаката е трябвало да бъде осъществена чрез няколко взривни устройства в стадиона. Освен това една от бомбите е трябвало да бъде взривена някъде в град Хановер", се казва в документа.

WP: "Мозъкът" на атентатите в Париж е убит при спецакцията в Сен Дени

Проведената днес антитерористична полицейска акция в парижкото предкрадие Сен Дени доведе до убийството на предполагаемия организатор н...

"Взривовете е трябвало да пристигнат на стадиона в линейка. Водачът на групата е трябвало да присъства, като задачата му била да заснеме на видео атентата", се посочва в информацията на контраразузнаването. В нея се казва, че след полунощ е трябвало да има още една атака на централната жп гара в града. По официални данни до момента не е открито никакво взривно устройство. За момента няма проведени и арести във връзка с плановете, за които се говори в доклада. Де Мезиер каза в ефира на тв канала ЦДФ, че правоохранителните органи на Германия засега не знаят дали получената информация отговаря на действителността.

Междувременно стана ясно, че Интерпол е идентифицирал само 5 800 чужди ислямистки бойци сред 25 000, за които се смята, че са се присъединили към джихадистки групировки в зони на конфликти като Сирия и Ирак. Това каза лично ръководителят на международната полицейска организация Юрген Щок.

"Организацията има досиета за около 5 800 заподозрени чужди терористи от около 50 държави", каза Щок. "Според някои оценки броят на чуждестранните терористи е повече от 25 000. Това означава значителна празнина между броят на онези екстремистки бойци, които сме идентифицирали и тези, за които се смята, че са стигнали до зоните на конфликти. Щок отбеляза, че е необходим още по-голям обмен на информация между страните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа