Австрия поиска финансови компенсации от ЕС заради бежанците

2756
Австрия поиска финансови компенсации от ЕС заради бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрия е изпратило до Европейската комисия писмо, с което настоява да получи компенсации в размер на 600 млн. евро заради бежанската вълна. Новината беше потвърдена от говорител на ЕК, предаде ТАСС. 

"Мога да потвърдя получаването на писмото, на което ние ще отговорим, както на всички други писма”, каза говорителят, отговаряйки на въпрос на журналисти. Той подчерта, че ЕК се интересува от всякакви идеи, които могат да помогнат за справяне с кризата.

Австрийското правителство е изпратило писмото лично до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Междувременно австрийският министър на външните работи Себастиян Курц заяви от Сараево, че Австрия не иска едностранно да затваря границите си и да остави бежанския проблем на страните от Западните Балкани.

На пресконференция с външния министър на Босна и Херцеговина Игор Църндак австрийският дипломат заяви също, че ако Виена затвори своите граници, то това ще доведе до претоварване на Западните Балкани от мигранти.

„Не искаме на никого да даваме товар, който никой не може да издържи“, каза той и посочи още, че е напълно погрешна практиката на Гърция да пропуска мигранти само в страните, които не са членки на ЕС.

„Само пропускането на бежанците не функционира. Необходима е сигурност на границите, тъй като само една четвърт от бежанците идват от Сирия“, заяви още министърът.

Австрия: Ако Турция не приема обратно мигрантите ще затворим границите

През изминалата година помогнахме изключително много, но през тази година не може отново да приемем още 100 000 бежанци. Това каза авс...

Той също така не изключи възможността при евентуално затваряне на македонската граница бежанците да намерят нови маршрути към Средна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа