Бежанци обявиха гладна стачка в лагер в Северна Норвегия

3776
Бежанци обявиха гладна стачка в лагер в Северна Норвегия

Бежанци, включително жени и деца, са започнали гладна стачка в лагер в Северна Норвегия, край границата с Русия, в знак на протест срещу експулсирането от кралството, съобщава тв NRK, цитирана от РИА Новости.

През изминалия уикенд около 70 бежанци били докарани от различни лагери, разположени по цялата страна, в провинция Финмарк, за експулсиране от страната. Норвежките власти им отказали пребиваване в кралството, но бежанците твърдят, че не разбират причините за отказа, възмутени са от отношението на властите към тях и в знак на протест обявили гладна стачка.

Норвегия ще връща имигранти без виза

Норвегия обяви, че възнамерява да връща пристигащите имигранти без виза, особено на границата с Швеция, съобщава АФП. Тази крачка е ча...

Телевизията разговаряла с един от бежанците – Рами Хадад. Той разказал, че когато мигрантите били прибирани от лагера, им обещали, че ще разговарят с представители на управлението по мигрантите, но така и никой не се срещнал с бежанците. "Не сме получили никаква информация", казал Хадад.

В знак на протест той заедно с други бежанци, чийто брой не се уточнява, започнали гладна стачка. "Гладуват и възрастни, и деца", казал бежанецът. Телевизията не успяла да получи коментар от полицията за възможното експулсиране на хора.

По-рано норвежките власти заявиха, че голяма част от пристигналите в кралството през руско-норвежката граница 5500 бежанци по-скоро ще получат отказ за пребиваване на територията на страната.

Сега се решава въпросът за това, по какъв начин ще се връщат хората – властите на Норвегия са получили солидна критика от правозащитниците, когато са изразили намерение да изпращат бежанците от страната по същия начин, по който са пристигнали – на велосипеди. На границата между Русия и Норвегия тези дни температурата е около минус 25 градуса.

Норвегия планира да не допуска бежанци от страните от Шенген

Норвежкото правителство предложи да се ускори депортирането, да се намалят социалните помощи за бежанците, както и да не приема бежанци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа