Белгия вече има правителство

13295
Белгия вече има правителство
Снимка: Getty Images/Guliver

Белгия ще има в рамките на следващите няколко дни ново, определяно като дясноцентристко, правителство. Политици от четири партии постигнаха коалиционното споразумение във вторник. Сред тях са фламандските сепаратисти и либералната франкофонска партия, която издигна своя млад лидер Шарл Мишел (Charles Michel) за министър-председател.

"Постигнахме споразумение за правителството", каза на пресата Мишел, на излизане от маратонското 28-часово заседание.

Откриха азбест в трамваи и метровагони в Брюксел

В трамваи и вагони на метрото в Брюксел е бил открит азбест. Това е вещество, причиняващо рак, обясняват местни медии. Проблемните маш...

В Белгия минаха повече от четири месеца от последните парламентарни избори. Със споразумението кралството избягва възможността да се впусне в нова политическа криза, която то вече преживя след изборите през 2010 г. Тогава бе необходима година и половина, за да стигне до съставяне на правителство.

Коалицията, наричана "шведска" заради цветовете на партиите, които я образуват, не е съществувала никога по-рано в Белгия. Тя ще включва три фламандски партии, сред които националистите от Нов фламандски съюз (N-VA), големият победител на изборите на 25 май, които влизат за първи път във федералното правителство.

Тя ще включва и фламандските християндемократи (CD&V), които предпочетоха да получат еврокомисарски пост за свой представител Мариан Тисен (Marianne Thyssen) отколкото премиерския. Влизат и фламандските либерали Open VLD.

От франкофонска страна е либералното Реформаторско движение на Шарл Мишел. То взе едва една четвърт от гласовете на френския електорат на изборите. Сега ще получи седем министерски портфейла, толкова колкото фламандските партии. Правителството в Белгия има по равен брой представители на двете общности.

Полицаите в Белгия с интересна форма на протест

Полицията в Белгия започва „седмица без глоби” в знак на протест срещу пенсионната реформа, информира ИТАР-ТАСС. В периода...

Правителството трябва да бъде готово до началото на сесията на парламента на 14 октомври. На 15-ти Белгия трябва да представи бюджета си на Европейската комисия.

Напрежението между фламандци и франкофони, изглежда поне временно, ще се успокои. Напускащият премиер социалист Елио ди Рупо обаче нарече "крайнодясно" правителството и проблемите му могат да дойдат от синдикатите.

Правителството ще се цели в общо увеличаване на пенсионната възраст, а заплатите също трябва да се покачват по-бавно от инфлацията през следващата година, заради застаряването на населението, според Шарл Мишел, добавяйки, че там също ще бъдат приложени "силни мерки за солидарност".

Синдикатите вече заявиха, че са "ужасени" от "дори по-сериозните от очакваното" мерки.

Белгия се присъедини към коалицията срещу Ислямска държава

Парламентът на Белгия гласува резолюция, предвиждаща изпращането на шест бойни самолета Ф16 за участие в международната операция срещ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа