Белгийците искат затваряне на държавните граници

4050
Белгийците искат затваряне на държавните граници
Снимка: iStock/Guliver

Осем от 10 белгийци не са изненадани от атентатите в Брюксел и очакват нови терористични удари. Това показват данни от социологическо проучване, представено в местните медии.

Всеки втори настоява границите да бъдат затворени за бежанци, за да бъде пресечен пътят на терористите към Белгия. Медиите съобщават, че при проверката на над 12 хиляди молби за убежище в страната са засечени 37 мигранти, вероятно свързани с "Ислямска държава" (ИД).

Белгия обмисля да разреши на полицията да обискира терористите и през нощта

Белгия обмисля да отнеме „правото на сън” на заподозрените в терористична дейност лица, съобщи телевизионният канал РТБФ. ...

Проучването показва още, че мнозинството белгийци изпитват повече гняв, отколкото страх покрай атентатите. Отново повече са тези, според които белгийската държава е виновник за атентатите с недобрата си политика за приобщаването на имигрантите от неевропейски произход. Мнозинството, особено сред по-образованите, е на мнение, че държавата не е в състояние да засече терористите и да пресече намеренията им. Седем от 10 анкетирани коментират, че провалът не е на службите, а на държавното ръководство, предаде Дарик.

Половината мюсюлмани и 60 на сто от останалите белгийци не възнамеряват да променят начина си на живот след терористичните удари.

Малко над половината белгийци подкрепят въвеждането на повишени мерки за сигурност, дори това да е за сметка на личните свободи, макар че според 70 на сто това не би помогнало за предотвратяването на нови атентати. Общо 80 на сто искат да се направи всичко, което е възможно, за възвръщане на реда.

Девет от 10 анкетирани са убедени, че трябва да бъде направено всичко да не се попада в клопката на ИД, която цели разделение в обществото. Общо 36 на сто са на мнение, че мюсюлманите са виновни за терора, а 33 на сто мислят, че мюсюлманите са жертви. Осем от 10 са на мнение, че ИД иска да забие клин между мюсюлманите и останалите хора в обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа