Безусловен доход за всеки: Дали Холандия не започна революция?

15953
Безусловен доход за всеки: Дали Холандия не започна революция?
Снимка: Wikipedia.org

Холандският град Утрехт и още 19 града в страната ще започнат да плащат безусловен базов доход от 890 евро на жителите си, предаде телевизия i24news.

Парите няма да зависят от това дали хората работят или не, както и от месечния им доход. Това е част от пилотен проект в Холандия, който има за цел получаващите държавна помощ хора да избягат от "капана на бедността", обясняват холандските власти. 

Холандски университети в София, канят български ученици да ги посетят безплатно

Тази седмица ще бъде посветена изцяло на холандското образование, като специално по повода ще гостуват студенти и специалисти от едни о...

Според новата програма малка част от хората, които взимат помощи от държавата, ще получават месечно 890 евро, като ще могат да имат и доходи, надвишаващи месечната безвъзмездна помощ, информира Guardian. Получателите на безусловния доход ще могат да се възползват от сигурността на месечния грант и ще имат възможността да допълват тази сума, ако са си намерили работа.

Програмата, според общината на Утрехт, е първата стъпка към осигуряване на базов доход за всички. Също така цел е тя да бъде насочена и към тези, на които властите предлагат работа, която постоянно напускат. Според идеята с осигуряване на сигурна сума на месец хората ще имат повече време да обмислят каква работа да започнат, без да бъдат принудени от обстоятелствата да я приемат.

За първи път идеята за безусловен базов доход, прокламирана от социалисти до либератианци, е представена от политическия активист Томас Пейн през 1797, според който в "пълнолетието" всеки ще получава безвъзмездно равен капиталов дял или "базов доход" от държавата. В Утрехт обаче не наричат помощта от 890 евро "базов доход", за да не си помислят хората, че получаваш пари без да правиш нищо, като седиш вкъщи и гледаш телевизия, обяснява общински съветник от партията на "Зелените" в града.

Трябва да се намери изход от ситуацията от все по-задълбочаващото се обедняване на населението и в ЕС и на много други места, заяви в ефира на Нова телевизия президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му светът се развива така, че остават все по-малко работни места на разположение, а преди неща, които се вършат с повече работна сила, сега се вършат с по-малко. 

Хранителна помощ за близо 6 500 човека от област Търговище

Близо 6 500 души от петте общини на област Търговище имат право да получат хранителна помощ в рамките на Национална инициатива "Заедно ...

Идеята е от ресурса, с който разполага обществото, да бъде отпусната сума на всеки човек, който се е родил, за да осигури базово съществуване, коментира още Манолов програмата на общината в Утрехт. По думите въвеждането на подобен механизъм не може да се случи изведнъж, ако се говори за прилагането му и в други места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа