Блокиран Брюксел и най-високо ниво на заплаха заради възможен "парижки сценарий"

4696
Блокиран Брюксел и най-високо ниво на заплаха заради възможен "парижки сценарий"
Снимка: Getty Images/Guliver

Столицата на Белгия Брюксел остава блокирана вечерта в събота, 21 ноември, със затворени метро, търговски центрове и публични сгради. Кметът на града поиска всички кафенета и ресторанти да затворят, съобщава Guardian.

"Като предпазна мярка препоръчваме ресторанти, барове и кафенета да преустановят работа след 18:00 часа, да отмяната на високото ниво на антитерористична готовност", заяви кметът на Брюксел Иван Майер. 

МВнР: Българите в Брюксел да слушат властите и избягват масово посещавани места

Министерството на външните работи (МВнР) съветва пътуващите за Брюксел и Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради ...

В същото време в отдалечените общини градски ресторанти все още са отворени.

От тази нощ властите в Белгия повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен за региона на Брюксел. Предишната 3-та степен на тревога означаваше "възможна и вероятна" заплаха, а сега тя се определя като "сериозна и предстояща", според белгийския национален орган за анализи на сигурността. На населението се препоръчва да избягва места със силна концентрация на хора като летища, гари, търговски центрове, концерти или други публични прояви, както и да не се разпространяват слухове, а да се следят само съобщенията на официалните власти.

Смята, че максималното ниво на тревога е предизвикано от укриващия се в Брюксел Салах Абделсам. 26-годишният французин се смята за един от организаторите на атентатите в Париж от 13 ноември, при които загинаха 130 души. Има информация, че той е говорил с приятели в Skype, искайки помощ да се завърне в Сирия. 

Според министър-председателя на Белгия Шарл Мишел, полицията "е получила информация за възможността да бъде проведена терористична атака в Брюксел по парижки сценарий."

Службите за сигурност на Белгия са получили данни, че на белгийска територия може да бъдат извършени атентати като терористичните атаки в Париж от 13 ноември, съобщи премиерът Шарл Мишел. Той поясни, че става дума за едновременни удари на няколко отделни пункта от терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и взривни вещества.

Затвориха и метрото в Брюксел заради повишено ниво на терористична заплаха

Като част от мерките за повишена сигурност в Брюксел, властите затвориха метрото в града. Властите предупреждават населението да избяг...

На улиците са изкарани над 500 войници в помощ на полицията, съобщава bTV.

 

На много места са изградени пропускателни пунктове, информира "Нова телевизия". Дамски чанти и куфари се претърсват на случаен принцип. Препоръчва се на хората да се свързват със спешните телефони само при голяма необходимост. Има призив да се помага на полицията и военните в техните действия.

Появи се информация, че белгийските власи са намерили арсенал от химическо оръжие. Прокуратура обаче отрече информацията за открити химически и взривни вещества при обиски в Брюксел.

Вдигнаха нивото на терористична заплаха в Брюксел до максимална степен

Равнището на терористична заплаха в столицата на Белгия Брюксел бе повишено до максимална степен днес, предаде France Press, цитирана о...

Българското Министерство на външните работи (МВнР) съветва пътуващите за Брюксел и Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради въведената максимална степен на риск от терористична атака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа