Ципрас не уважи честванията на Богоявление в Пирея

2636
Ципрас не уважи честванията на Богоявление в Пирея
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път политическото ръководство на Гърция няма да присъства на освещаване на водите за Богоявление на пристанището в Пирея. Церемонията винаги се провежда на най-голямото гръцко пристанище. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас присъстваха на официалното освещаване на водите в Атина, информира Topnovini.bg.

Източници от президентството се опитват да обяснят промяната в плановете с това, че по протокол, когато президентът Павлупулос се намира в столицата, той присъства на честванията, които се провеждат в нея.

Светът през 2015 година: Дълговото сиртаки на Ципрас

И през тази година Гърция беше във фокуса на медиите по света. Правителството на харизматичния Алексис Ципрас дойде на власт и поведе в...

Според GRReporter.info, причината е друга и тя е в гласувания с голямо мнозинство през декември закон за съвместното съжителство на гей двойките и острите реакции на някои митрополити по отношение на премиера Ципрас.

В навечерието на гласуването в парламента митрополитът на Егиалия и Калаврита Амвросиос нареди в центъра на Егио да бъдат окачени протестни плакати с надписи като: „Споразумение за съжителство – Християнската вяра се унищожава”. След приемането на закона камбаните на църквите в региона биха траурно, обяснява изданието.

В новогодишната си проповед митрополитът на Коринт Дионисиос пожелал на Ципрас да присъства на сключването на подобни споразумения от страна на своите синове с думите:

„След като смята, че с това е донесъл толкова голям прогрес, ако му отправех пожеланието да присъства при сключването на такива споразумения на своите деца, той вероятно би ми отвърнал с: „Какво е това, което ми казваш? Подиграваш ли ми се?”. Отговорът ми е точно този – че трябва да уважаваме някои неща в живота си и да даваме добър пример. А това нещо не е добро. То загрубява, ожесточава човека. Такива хора не са ни нужни.”.

Варуфакис: Бих прегърнал Ципрас, но няма да му дам гласа си

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който беше начело на икономиката на страната по време на кризата й с европейските парт...

"Неприемливо" нарече споразумението за съжителство на гей двойките и митрополитът на Пирея Серафим и обвини всички депутати, дали гласа си в полза на приемането на закона.

„Защо да не повярва човек, че всички, които подкрепиха този срамен закон изпълняват нарежданията на големите босове от САЩ. Всички знаем кои са те”, посочи Серафим.

Острите изявления на митрополитите подразнили доста Ципрас, твърди GRReporter като се позовава на правителствени източници. Това е и причината, премиерът да реши да не присъства на освещаването на водите на пристанището в Пирея, което се извършва от митрополит Серафим.

По този начин на освещаването на водите в Пирея присъства само един политически лидер – председателят на Съюза на центристите Василис Левендис, пише GRReprter.info. Водосветът в Пирея все пак бе предаден на живо по втория канал на Гръцката национална телевизия, но много гръцки анализатори коментират големия обрат в отношенията между гръцкия премиер и митрополита на Пирея, който само допреди няколко месеца изразяваше задоволството си от управлението на Алексис Ципрас.

Кораб с над 1700 бежанци пристигна в гръцкото пристанище Пирея

Кораб с 1749 бежанци на борда акостира на гръцкото пристанище Пирея. Очакват се още 2500 да пристигнат до утре, съобщава BBC. Новоприс...

Официалното освещаване на водите в Атина се проведе във водоема на римския император Адриан. Водоемът, който се пълни специално за този случай, е бил построен през 134 – 140 след новата ера. Съоръжението е снабдявало града с вода до епохата на османското владичество, а по-късно бил изоставен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа