Дейвид Камерън си призна участие в офшорката на баща си

2040
Дейвид Камерън си призна участие в офшорката на баща си
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че се е възползвал от офшорния инвестиционен фонд на покойния си баща. Според изтеклите Panama Papers, бащата на британския премиер е управлявал офшорна сметка, по която никога не са плащани данъци във Великобритания.

Камерън призна пред телевизия ITV, че през януари 2010 г. е продал дела си от 5000 единици във фонда Blairmore за около 30 000 паунда. Това е станало четири месеца преди влизането си на „Даунинг стрийт“ 10. Камерън твърди също, че семейството му е обявило всички дивиденти, получени от инвестиционния фонд, и че са изплатени всички данъци върху доходите.

Путин: Не съм замесен в офшорния скандал

Името ми не фигурира в списъците Panama Papers („Панамските документи“). Какво са направили тези журналисти? Създали са инф...

"Никога не съм крил факта, че съм щастлив човек, защото съм имал богати родители", коментира Камерън. От "Даунинг Стрийт" 10 уверяват, че Камерън и семейството му няма как да печелят от офшорни компании в бъдеще.

Междувременно Вашингтон отрече, че е отделил средства, за да гръмне аферата Panama Papers. Това заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонер, предаде БГНЕС.

Тонер обаче потвърди твърденията на Wikileaks, че Агенцията за международно развитие (USAID), която е част от структурата на Държавния департамент, действително финансира дейността на една от неправителствените организации, участвали в публикуването на Panama Papers. Въпреки това Тонер категорично отрече, че администрацията на САЩ е била информирана за съдържанието на документите, или е участвала в подбора и редактирането им.

Международен консорциум на разследващите журналисти със седалище Вашингтон публикува на 3 април извадки от 11.3 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица действащи и бивши световни лидери. Т. нар. "Панамски документи" са резултат от изтичане на информация от панамската юридическа компания "Мосак Фонсека", която оказва юридическа помощ за регистрацията на офшорни компании.

До 6 месеца ЕК ще подготви пълен списък с офшорните страни

До 6 месеца Европейската комисия ще подготви пълен списък с офшорните страни, които не предоставят международна прозрачност и обмен н...

Руският президент Владимир Путин отрече обвиненията в корупция, които бяха отправени по негов адрес след оповестяване на данни за офшорни фирми на негови приближени. Той хвърли вината за кампанията срещу него върху САЩ: "Зад всичко това стоят определени политици и официални агенции на самите Съединени щати", заяви Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа