ЕК дава 1 млрд. евро на Агенцията на ООН за бежанците

3117
ЕК дава 1 млрд. евро на Агенцията на ООН за бежанците
Снимка: Getty Images

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз решиха да отпуснат 1 млрд. евро на Агенцията на ООН за бежанците. Това се посочва в документ, подготвен на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел, който е достигнал до журналистите, предаде БГНЕС.

По този начин, лидерите на ЕС биха могли да приемат новото предложение на Европейската комисия (ЕК), което включва по-голямо финансиранията на Агенцията за бежанците. 

България и Турция разглеждали създаването на зона сигурност за бежанци в Сирия

С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората да се близко до родните си ме...

По-рано стана ясно, че ЕК е одобрила голям пакет от оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа, съобщиха от ЕК. Комисията отдели нови 1,7 млрд. евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че „Шенгенското споразумение остава в сила”. Той каза това при пристигането си на извънредната среща на върха на ЕС. "Шенген - това е законът и той трябва да остане в сила”, подчерта Орбан. 

През последните няколко месеца Европейският съюз е подложен на невиждан натиск от страна на мигранти, които в по-голямата си част искат да се обосноват в Германия. По последни данни на Международната организация по миграция от началото на годината в Европа са пристигнали над 473 000 мигранти. Основният маршрут, по който те проникват на стария континент, е през Гърция и Западните Балкани за ЕС. 

Властите в Атина организирано извозват мигрантите, акостирали на островите в Егейско море, до северната си граница. От там те през Македония заминават за Сърбия. От сръбския граничен пункт Прешево те биват насочвани към Унгария, а от средата на миналата седмица и към Хърватия. Това доведе до взимането на мерки от страна на властите в Будапеща, които построиха ограда на границата със Сърбия и Унгария и на 15 септември въведоха строги закони за незаконните мигранти, пристигащи в страната. 

ЕК отделя нови 1,7 млрд. евро за справяне с бежанската криза

Европейската комисия (ЕК) одобри голям пакет от оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа, съобщиха о...

Европейската комисия предложи на всички 28 страни от Европейския съюз да се въведат квоти за приема на 160 000 мигранти. Против това се обявиха Унгария, Чехия, Словакия и Румъния

По оценки на специалистите до края на годината потокът от мигранти в ЕС може да надхвърли 1 милион души. Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа