ЕК: Няма основание България да бъде компенсирана за "Южен поток"

21601
ЕК: Няма основание България да бъде компенсирана за "Южен поток"

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви на пресконференция Ана Итконен, говорител на ЕК по въпросите на енергетиката. Така тя отговори на въпрос дали България може да очаква да бъде компенсирана заради обявеното от Москва спиране на проекта, предаде БТА.

Сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз, отбеляза говорителят. Тя не се ангажира с оценка дали с изявленията на руския президент Владимир Путин проектът е "мъртъв".

Турският маршрут за руския газ е не по-малко рисков от украинския

Турският маршрут за износа на руски газ не е крие по-малко транзитни рискове, отколкото украинският, и освен това така или иначе ще се ...

Позицията на ЕС не е променена, газопроводите в Общността трябва да бъдат строени и използвани по европейското законодателство. Тези, които са в противоречие с него, застрашават вътрешния пазар, посочи Итконен.

Преките загуби на европейските компании от замразяването на проекта за газопровод "Южен поток" ще бъдат най-малко 2,5 милиарда евро.

Това проличава от документи на компанията South Stream Transport.

Японските компании ще се лишат от поръчки на сума 320 милиона евро, а общо загубите на чуждестранни компании от спирането на проекта ще възлязат най-малко на 1,820 милиарда евро. Един от примерите е с германската компания Юропайп, която трябваше да достави половината от тръбите за първия отсек на газопровода. Нейните загуби се изчисляват на 500 милиона евро. Японският консорциум Marubeni-Itochu Sumitomo имаше поръчка за 40 процента от тръбите за втория отсек на "Южен поток". Същото важи и за компанията South Stream Transport B.V, която сключи договор за прокарване на първия отсек с италианската Saipem, дъщерна компания концерна ENI.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com