ЕК още не е решила дали да променя квотите за бежанци

3281
ЕК още не е решила дали да променя квотите за бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия (ЕК) още не е решила дали да променя формулата за изчисляване на бежанските квоти, която смята да предложи на държавите.

Дипломатическите консултации продължават в Брюксел, за да бъде преодолян отказът на правителствата, които отказват задължителна система за разпределение на мигранти от страните с външни граници на Европейския съюз, информира БНР.

Над 350 000 мигранти са прекосили Средиземно море от януари

Над 350 000 мигранти са прекосили Средиземно море от януари и повече от 2643 души са загинали във водата, опитвайки се да стигнат до Ев...

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще приеме в кабинета си лидерите на две от най-несъгласните с общия подход за прием на мигранти държави – в четвъртък в Брюксел пристига премиерът на Унгария Витор Орбан, а ден по-късно вицеканцлерът на Австрия Райнолд Митерлайнер. Вътрешните министри на двете държави не пожелаха да приемат бежанци, за да облекчат положението в Италия и Гърция, а повечето други страни като България на доброволен принцип приеха много по-малко от предвиденото.

Източник от Брюксел сподели, че на съвета през юли министрите дори не са обсъдили по същество алтернативни варианти на формулата. Две седмици преди новата извънредна среща за миграцията обаче Еврокомисията още не е готова с ново законодателно предложение за постоянен механизъм и нови критерии за изчисление на квотния процент, стана ясно от говорителя Маргаритис Схинас.

"Обикновено първо оставяме Колежа на комисарите да даде отговор на такива въпроси, преди да ги споделяме в залата за пресконференции", каза Схинас.

Комисията обеща пълни подробности в речта на председателя Юнкер пред Европейския парламент на 9 септември. Дотогава календарно има две формални заседания на комисарите – тази сряда, и едно в самия ден на речта на Юнкер.

Отвориха отново гарата в Будапеща, бежанци не се допускат

Международната железопътна гара на унгарската столица Будапеща бе отворена отново, но бежанци не се допускат до нея, информира Reuters,...

Същевременно говорителят на външнополитическата служба съобщи, че посланиците на Съюза са получили предложение от Федерика Могерини за втора фаза на военноморската операция срещу корабите с трафиканти в Средиземно море.

На този етап командващият операцията предлага действия само в международни води, съгласно международното морско право, уточни говорителят Катрин Рей, което значи без атаки в териториалните води на Либия.

Операцията под кодово название EUNAVFOR Med ще се обсъжда в Люксембург в четвъртък от военните, а в петък и събота от външните министри на Съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа