ЕК успокоява, че Русия няма да спре газа от 1 юни

16209
ЕК успокоява, че Русия няма да спре газа от 1 юни

Няма да има прекъсване на газовите доставки от Русия за ЕС през Украйна. Това увери говорителят на ЕК Пиа Хансен след като стана ясно, че руският президент Владимир Путин вече е изпратил писма до някои европейски държави, че ако Украйна не плати, на 1 юни Русия спира кранчето.

По думите на Хансен ЕС ще излъчи единен отговор на вчерашното, второ писмо на руския президент Владимир Путин, свързано със задълженията на Украйна по газовите доставки. Хансен изрази удовлетворението на ЕК, че Киев вече е заявил готовността си да се разплати с Москва, информира bTV.

Путин е готов да преговаря за газа, Йотингер говори за "временна цена"

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия "все още е отворена" за преговори по газовия дълг на Украйна, като обвини ЕС, че не ...

ЕК е предложила на руската страна да има нова тристранна среща (ЕК, Русия и Украйна) по въпросите на газа на 26 май, но още очаква потвърждение от Москва. Хансен съобщи, че идния понеделник (19 май) предстои среща на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер с руския енергиен министър.

Комисията отново призова доставките на газ да не бъдат използвани като политическо оръжие. По думите на говорителя, всички страни трябва да се проявят като партньори, на които може да се разчита.

По-рано в петък Европейската комисия съобщи, че еврокомисарят по политиката на съседство Щефан Фюле отново ще посети Киев. Целта е да продължи подготовката за подписването на останалите части от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Фюле ще се срещне с президента Олександър Турчинов, с премиера Арсений Яценюк и с представители на гражданското общество и татарите в Крим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа