ЕК: В ТПТИ правителствата ще имат регулаторни права в сферата на труда и околната среда

5901
ЕК: В ТПТИ правителствата ще имат регулаторни права в сферата на труда и околната среда

Във връзка с устойчивото развитие в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) Европейската комисия (ЕК) потвърждава правото на правителствата да предприемат регулаторни мерки в областта на труда и опазването на околната среда, съобщиха от ЕК.

Комисията публикува предложението си за глава, посветена на търговията и устойчивото развитие, включително по отношение на труда и околната среда, в текущите търговски преговори между ЕС и САЩ.

Кунева определи 24 ползи за бизнеса от ТТИП, но не каза какви са

От малките и средни фирми често се изисква да предоставят прекалено детайлна информация и да се ориентират на сложния пазар, а някои от...

Предложението също така се позовава на ангажиментите, поети в рамките на Международната организация на труда (МОТ) и многостранните споразумения в областта на околната среда, за да се гарантира, че и двете страни зачитат общ набор от основни трудови стандарти и правила за опазване на околната среда. Освен това текстът включва задължение да не се отслабва националното законодателство в областта на труда или околната среда с цел привличане на търговия или инвестиции.

Сред разпоредбите относно околната среда в главата за устойчиво развитие се включват засилване на сътрудничеството между ЕС и САЩ за борба с незаконната сеч, незаконния риболов или незаконната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна и формулиране на политики за предотвратяване или свеждане до минимум на неблагоприятния ефект върху човешкото здраве и околната среда, свързан с търговията с химически материали или отпадъци.

В рамките на 11-ия кръг на преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бяха дискутирани три основни аспекта на споразумението – пазарен достъп, регулаторно сътрудничество и търговски правила. С цел подобряване на регулаторното сътрудничество службите на ЕК проведоха срещи с аналогичните американски институции - National Highway Traffic Safety Administration, Federal Communication Commission, Food and Drug Administration, Occupational Health and Safety Administration and Environment Protection Agency и др. Срещите бяха използвани, за да се подчертае, че регулаторно сътрудничество е възможно само в сектори, в които то ще запази или подобри нивата на защита на потребителите и че всякаква форма на сътрудничество не може да промени регулационните и демократични процеси в Европа.

"Търговските преговори със САЩ ще продължат да бъдат прозрачни и занапред. Ето защо днес представям публично предложението, за да може всеки да види какво желаем да постигнем", заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

България не подкрепя "безусловно" ТПТИ

Подкрепата на България за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не е безусловна. Това посочи зам.-министърът...

Още се разпоредбите относно труда и околната среда в предложението на Еврокомисята четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа