Еквадор ще продължи да подслонява Асандж

2807
Еквадор ще продължи да подслонява Асандж
Снимка: Getty Images / Guliver

Еквадорските власти ще позволят на Джулиан Асандж да остане в посолството на страната в Лондон колкото поиска.

„Дали сме му убежище и това решение е в сила, също както причината за него”, заяви външният министър Рикардо Патино. В средата на миналия месец Патино също така каза, че Асандж може спокойно да отпътува и получи закрила в самия Еквадор, стига веднъж да напусне посолството.

Изказването идва ден, преди работна група на ООН да оповести решението си по жалбата на Асандж, че намеренията на британските власти да го арестуват и пратят на съд в Швеция превръщат пребиваването му в посолството в незаконно задържане.

Многобройни предварителни информации, включително от шведското външно министерство сочат, че ООН ще отсъди в полза на Асандж. По-рано днес самия той каза, че ако това е така, той ще се счита за свободен човек, който може да напусне посолството.

Австралиецът е там от 2012г., като Еквадор му предостави убежище под заплахата да бъде арестуван и екстрадиран в Швеция, където е съден по обвинения в изнасилване от 2010 година. Шведската прокуратура заяви, че решението на ООН не се отнася до нейното разследване. На свой ред британското Външно министерство обяви, че Асандж ще бъде арестуван, ако напусне посолството.

Асандж се опасява, че Швеция ще го екстрадира в САЩ, където са му повдигнати много по-тежки обвинения. През 2010 година сайтът му „Уикилийкс” публикува стотици хиляди строго секретни документи – от доклади на американската армия за войните в Афганистан и Ирак до дипломатически грами от посолствата на Вашингтон по целия свят.

Основният информатор на Асандж, бившият военен Брадли Манинг, който му е изпратил секретната информация, вече беше осъден на 35 години затвор, предаде БГНЕС.

Изтеклите документи демонстрират тъмната страна на американските военни и дипломатически игри. Те свидетелстват за издевателствата на американската армия над цивилно население и участието на посланиците на САЩ във вътрешнополитическите игри на приемащите ги страни, включително в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа