ЕП отново препоръча спиране на проекта "Южен поток"

20607
ЕП отново препоръча спиране на проекта "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

За втори път през последните няколко месеца Европейският парламент излезе с препоръка за спиране на проекта "Южен поток". Призивът се съдържа в приета днес резолюция за Украйна, обект на която са и отношенията Европейски съюз - Русия.

В документа евродепутатите призовават страните-членки да спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор, включително и за газопровода „Южен поток”.

ЕП: „Южен поток” трябва да бъде спрян

Проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен и да се потърсят други източници на газови доставки за ЕС. Това се заявява в резолюция, ...

Позицията на Европейския парламент за още санкции срещу руската страна включва и препоръка Евросъюзът да разглежда междусистемните връзки и съоръженията за съхранение или обратно подаване на газ като стратегически активи, и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Според друг текст от резолюцията трябва да бъде обмислено изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели, както и на международната платежна система SWIFT, информира БНР. 

Споразумението за асоцииране и свободна търговия между Европейския съюз и Украйна „не може и няма да се промени“, въпреки руския натиск, пише още в документа. С него евродепутатите приканват за бърза ратификация от страните-членки.

В допълнение депутатите приветстваха подписването на примирието, подписано в Минск. Те осъдиха нарушаването му от страна на руските военни части и сепаратистите. Евродепутатите изразиха опасения, че прекратяването на огъня „може да се окаже просто възможност за руските войски да се прегрупират, преди да продължат своята офанзива“.

Вигенин: Да не преувеличаваме значението на резолюцията за "Южен поток"

Да не преувеличаваме значението на резолюцията на Европейския парламент, препоръчваща спиране на "Южен поток". За това призова министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа