ЕС дава милиарди на Африка, за да спре мигрантите

6003
ЕС дава милиарди на Африка, за да спре мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейските лидери ще предложат на страните в Африка милиарди евро в замяна на помощ с миграционната вълна, съобщи BBC. Предложението ще бъде отправено на провеждащата се на среща на върха в Малта, предаде БГНЕС.

Европейската комисия има намерение да отпусне 1.8 млрд евро и очаква държавите-членки да предвидят допълнителни средства. Целта е да се преодолеят проблемите с икономиката и сигурността в африканските държави, от които бягат техните жители, търсейки по-добър живот в Европа.

В момента повече от 60 лидери от Африка и Европа, както и ръководителите на институциите на Европейския съюз разговарят в малтийската столица Лавалета. Форумът беше насрочен след потъването на кораб край бреговете на Либия през април, което доведе до смъртта на 800 души. Тази година около 150 хиляди са предприели опасното преминаване на Средиземно море от Африка, като са пристигали основно в Италия и Малта.

От друга страна, фокусът на ЕС се измести на изток от април месец насам, след пристигането на голям брой бежанци през Турция и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com