ЕС и Турция със сделка за бежанците. Борисов: По-добре лоша от никаква

5360
ЕС и Турция със сделка за бежанците. Борисов: По-добре лоша от никаква
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери са одобрили сделката с Турция за ограничаване на мигрантския поток към Стария континент. Това заяви премиерът на Финландия Юха Сипиле, цитиран от AFP.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред журналисти, че е по-добре да има лошо споразумение с Турция, отколкото да няма, съобщи журналист от EurActiv.

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за ограничаването на миграцията, съобщава и анонимен източник от Брюксел, цитирам от ТАСС.

"Европа и Турция гледат сериозно на този процес, защото в момента десетки хиляди хора бедстват. И те са до нашата граница. Няма време за игрички. Затова и казах на колегите – трябва да си тръгнем със споразумение",  посочи Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. 

Премиерът обясни, че държи и България да бъде включена в споразумението между Турция и ЕС. Според него е важно да се отбележи, че милиардите, които ЕС ще отпусне на Анкара, ще бъдат насочени в помощ на бежанците – за здравеопазване, образование и инфраструктура, а не за турската държава. Борисов посочи, че много европейски лидери вече са заявили, че страната ни също се нуждае от допълнителни средства във връзка с миграционния натиск.

Припомняме, че България поиска също да бъде включена като част от споразумението с Турция на основание, че страната ни също има външна за ЕС граница и страхувайки се потокът от бежанци да не се насочи през нашата страна.

ЕС и Турция планират споразумението да влезе в сила от 20 март. Една от договорките е през юни да бъде отворена нова глава в преговорите за присъединяване на Анкара към Европейския съюз.

Снимка: Getty Images

Под 10% от потенциално опасните за България мигранти са експулсирани

За периода от началото на 2015 година до 12 март, 2016 година 577 мигранти и лица, търсещи убежище в България, са определени от службит...

Сделката трябва да бъде в пълно съответствие с европейското законодателство и при спазване на принципа на отказ от принудително връщане („non-refoulement"), както и че няма да има колективно връщане, се казва в ревизираното пределожение, представено на срещата между ЕС и Турция.

Всички мигранти, които са пристигнали в Гърция след 20 март, ще бъдат върнати в Турция, в съответствие с приетите процедури.

По отношение на въпроса с парите, които Турция трябва да получи и във връзка с притесненията на турската страна, че процесът е твърде бавен, то решение е в рамките на една седмица да се идентифицират конкретните проекти. По тази точка ще помага и Европейската комисия.

Що се отнася до отваренято на глави от присъединителния процед на Турция към Общносттам, което е бил най-трудният въпрос, то се е решило глава 33 Бюджет, за която не е наложено вето от страна на Кипър, да бъде отворена.

Тази седмица ЕК прие шест точки, които предложи бъдат следвани във взаимоотношенията между Европейския съюз и Турция. Те включват правни гаранции за връщане на всички нови нелегални мигранти и търсещи убежище, преминали границата от Турция на гръцките острови. Принципите, представени от Европейската комисия, включват още схема за реколация "едно към едно", ускоряване на либерализацията на турските визи за ЕС и изплащане на средствата, които ще получи Турция за бежанците на територията на страната. Те визират още ускоряване на процеса на преговори с Турция за членството и в ЕС и подобряване на хуманитарните условия в Сирия.

Давутоглу: За Турция проблемът с бежанците е въпрос за ценности, не на договорки

Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди лидерите на ЕС, че предложението на Анкара за ограничаване на потока на бежанците е хуман...

Снимка: БГНЕС

"Европа показа изключителна хуманност”, каза още пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов по отношение споразумението с Турция. "С цялото ми уважение към турския президент, няма друг континент, няма други европейски страни, които да са показали такава хуманност, такава солидарност, толкова пари и усилия, толкова вътрешно партийни проблеми да са си нанесли с бежанците”, продължи Борисов и добави: "Съвет след съвет, милиарди отиват в каква ли не посока. Не само Сирия, вчера дискутирахме и за Либия, където положението е подобно”.

Дори канцлерът Меркел си изпати от нейната изключителна хуманност, заяви Борисов. В нашата декларация влизат Йордания и Ливан, където също милиони хора очакват да бъдат подпомогнати, уточни Борисов.

И Европа, и Турция гледат изключително сериозно на миграционните процеси, каза още Борисов и отхвърли твърденията, че Турция изнудва ЕС.

"Това, което договорихме вчера с президента на Македония Георге Иванов, в момента на границата вече се изпълнява като дадено разпореждане от мен, отбеляза премиерът във връзка със започналото съвместно учение на българо-македонската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа