ЕС може да санкционира до 107 висши държавни ръководители в Русия

19132
ЕС може да санкционира до 107 висши държавни ръководители в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако ЕС разшири списъка със санкции за руски граждани, той може да достигне до 107 души, като в това число ще влязат почти всички важни фигури от държавния апарат на Русия, пише вестник "Комерсант".

Санкциите няма да са по-различни от наложените досега - визови и финансови. Те ще влязат в сила при ескалация на ситуацията в Украйна.

Щулц е против санкции срещу Русия "за момента"

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц препоръча предпазливост спрямо украинската криза и заяви, че "за момента" е против...

Ако санкциите влязат в сила, ще обхванат общо 130 души, разделени в пет групи – членове на законодателната власт, членове на изпълнителната власт, представители на силовите структури, бизнесмени и журналисти, като в това число са хора с вече наложени възбрани. Интересен факт е, че бъдещи санкции ще има за всички постоянни и непостоянни членове на Съвета за безопасност на Русия с изключение на президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и външния министър Сергей Лавров. В групата на журналистите и медиите попадат „Газпром-медия“, телевизионните канали „Россия“, Russia Today, Първи канал и НТВ. Начело на списъка с журналистите освен Дмитрий Кисельов, който попадна в първия черен списък след предаването си за ядрената сила на Русия, която стига да изпепели САЩ, са включени Михаил Леонтиев, Ирада Зейналова и Михаил Гусман.

Междувременно положението в бившата съветска република остава напрегнато, макар и да върви към успокояване. Рано сутринта проруските демонстранти, които завзеха Службата за сигурност на Украйна в Луганск, пуснаха заложниците. Повече от 50 души са напуснали сградата без проблеми. Украинските власти поясниха, че нито един от заложниците не е бил ранен, предаде Агенция "Фокус".

„Лицата, които продължават да блокират помещението, дори предоставиха възможност тя да бъде посетена от депутати, които после безпрепятствено напуснаха сградата”, съобщиха от пресслужбата на Украинската служба за сигурност. Преговорите по освобождаването на сградата продължават.

 

Меркел заплашва Русия с нови икономически санкции

Ако отново се посегне върху териториалната цялост на Украйна, ние трябва да прибегнем до икономически санкции към Русия, заяви Ангела М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа