ЕС: Насилието в Източна Украйна е на безпрецедентно ниво

2838
ЕС: Насилието в Източна Украйна е на безпрецедентно ниво
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз разкритикува "безпрецедентното ниво на насилие" в Източна Украйна, след като международни наблюдатели бяха обстрелвани, въпреки обявеното примирие между правителствените сили и проруските сепаратисти. Това предаде AFP.

"Значителното увеличаване на нарушенията на прекратяването на огъня в региона на Донецк представлява безпрецедентно ниво на насилие", се посочва в изявление, разпространено от офиса на първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини.

Яценюк подаде оставка

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подава оставка, съобщи Deutsche Welle. Това се случва, след като президентът Петро Порошенко го по...

Късно снощи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че екип от нейни наблюдатели в източна Украйна е попаднал под обстрел на 50 км южно от централния за бунтовниците град Донецк. Никой от наблюдателите не е бил ранен, въпреки че се съобщава за експлозия, станала в близост до автомобила им, и 3-4 куршума, прелетели на метри от тях. В четвъртък също беше съобщено за обстрел срещу кола на ОССЕ в бунтовнически район. През същия ден на друг наблюдател е било попречено с оръжие да премине през контролно-пропускателен пункт.

Подобни инциденти, цел на които са наблюдатели на ОССЕ, са "неприемливи", се казва в разпространеното днес изявление на Европейския съюз. Също така се подчертава "спешната нужда от трайно прекратяване на огъня".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа