ЕС спира преговорите за „Южен поток”

25928
ЕС спира преговорите за „Южен поток”
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Европейският съюз и Русия се обтягат все повече. Възможно е дори ЕС да преустанови преговорите с Москва за газопровода „Южен поток”, който ще преминава и през България. Това стана ясно от изказване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде УНИАН, цитирана от „Фокус”.

„Няма да опитвам да ускорявам хода на разговорите за газовите тръбопроводи, като например „Южен поток”. Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени”, изтъкна Йотингер.

През пролетта започва изграждането на морската част на "Южен поток"

За нас е изключително важно да стабилизираме енергетиката и да я диверсифицираме, ние сме изцяло зависими от една държава в доставкит...

Според еврокомисаря няма спешна нужда да се търсят начини за увеличаване на вноса на енергия в Европа. Европейските страни не се страхуват от прекъсвания на доставките на газ, тъй като зимният отоплителен сезон вече приключва.

Йотингер приветства решението на европейските ръководители да спрат преговорите за облекчаването на визовия режим за руски граждани. Йотингер изиска и по-нататъшни мерки: „Трябва да се преговаря за замразяването на банкови сметки на олигарси и управляващи", казва той, цитиран от КРОСС.

Все пак комисарят коментира, че тотални икономически санкции биха навредили и на двете страни. „Би било напълно погрешно, създаваните с десетилетия икономически отношения да бъдат поставени под въпрос, което би коствало работни места както в Русия, така и в Европа", казва той.

Еврокомисарят е изразил загриженост за България, Унгария и балтийските страни, които са напълно зависими от руския газ. „Притесненията са за България, Унгария и балтийските страни, които в големи и много големи мащаби зависят от руския газ". „Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме", допълва още той.

По газопровода "Южен поток" може да се доставя гориво в Европа през Черно море, заобикаляйки Украйна и Турция. До 2018 той трябва да даде възможност за предоставяне на 15% от енергията, внасяна в ЕС.

В България също се чуха притеснения дали ако украинската криза се задълбочи ще пострадат газовите доставки за страната. Експерти увериха, че в хранилището в „Чирен” има запаси, които биха стигнали за месец и половина.

Одобриха екооценката за "Южен поток"

Министерството на околната среда и водите публикува одобрението на инвестиционното предложение за морския газопровод "Южен поток". То...

На среща с медии днес премиерът Пламен Орешарски коментира развитието на „Южен поток”.

„Г-н Станишев каза вече, че индустриализацията помага излизане на Няма да прилагаме преки инвестиции от държавата в които и да е предприятия. Ще има насърчаване на инвестиции, но частни. Вече има инвеститорски интерес, най-вече в производство на автомобилни компоненти. Ще насърчаваме високотехнологичната индустрия, но няма да се отказваме от никакви инвестиции.

По отношение на „Южен поток” се извършва предварителна подготовка, но много неща зависят от кризата в Украйна. Ние сме от страните, които най-малко сме заинтересовани да има покачване на напрежението между Русия и Европейския съюз. Притесняваме се да няма ескалация”, каза министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа