ЕС заплашва Русия със санкции, подписва Споразумението за асоцииране с Украйна преди изборите

21843
ЕС заплашва Русия със санкции, подписва Споразумението за асоцииране с Украйна преди изборите
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия трябва да направи първата крачка назад, смята Яценюк

Правителството ми "няма военна опция на масата" и призовам Русия "да направи първата крачка назад". Това заяви Украинският премиер Арсе...

Лидерите потвърдиха ангажимента на ЕС да подпише споразумението, чието отхвърляне от бившия украински президент Виктор Янукович предизвика протестите. "Беше решено, че тъй като това е приоритет, ще подпишем много скоро. Това означава преди изборите в Украйна на 25 май", заяви Ромпой.

Европейските лидери решиха да прекратят преговорите за визите с Русия и заплашиха да предприемат още санкции, главно икономически, ако положението в Украйна продължава да се влошава. Евентуалните санкции ще включват замразяване на сметки и активи на европейска територия на руски официални лица.

След срещата на върха на ЕС в Брюксел президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой обяви, че ръководителите са се договорили относно последователна стратегия на санкции на три етапа, за да бъде принудена Русия "да преговаря" за изход от кризата в Украйна.

"Положението в Украйна изисква започване на процес по намаляване на напрежението. Ако Русия не го направи, ще има тежки последици в отношенията ЕС-Русия", заяви Ромпой след срещата, която продължи повече от шест часа.

Румъния иска да участва в урегулирането в Украйна

Румъния иска да участва в разговорите за урегулирането на ситуацията в Украйна. Това заяви президентът на страната Траян Бъсеску, който...

Украинският министър-председател Арсений Яценюк заяви, че Киев е готов за сътрудничество с Москва, но няма да се превърне в неин подчинен, предаде УНИАН.

Украйна предлага на Русия да започнат нови взаимоотношения, изтъкна Яценюк по време пресконференция в Брюксел.

„Руската военна агресия има негативни политически, икономически и военни аспекти. Построяването на нова Берлинска стена- това не е тази стратегия, която е нужна. Дошло е време това да спре”, изтъкна Яценюк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа