Европарламентът прие възможността за забрана на ГМО

19806
Европарламентът прие възможността за забрана на ГМО
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент прие закон, според който всяка държава от ЕС може да ограничи или забрани изцяло отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво. Това съобщиха от институцията.

Новите правила, неофициално договорени между ЕП и Съвета през декември, бяха първоначално обсъждани през 2010 година. Дискусията обаче попадна в задънена улица за близо 4 години заради неразбирателство между страните членки, поддържащи и отхвърлящи ГМО.

"Това споразумение ще осигури по-голяма гъвкавост за държавите членки, които искат да ограничат отглеждането на ГМО култури на своя територия. Освен това, ще даде посока на дебата между про- и анти- ГМО страните, който далеч не е приключил", заяви Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия), която е докладчик по новото законодателство.

"Що се отнася до това какво следва, аз имам доверие на обещанието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ще засили демократичния процес в областта на ГМО и ще гарантира независимост на научните изследвания", допълни тя. Споразумението беше прието с 480 гласа "за", 159 "против" и 58 "въздържал се".

Новите правила ще позволят на държавите да забранят ГМО на база на провежданата от тях екологична политика, с аргументи различни от тези на научната оценка на риска на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA).

Страните членки ще могат да забраняват ГМО културите и на база на други основания. Прочетете какви са те, както и още подробности по темата в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа