Европейският парламент - единен срещу тероризма, но не съвсем

7367
Европейският парламент - единен срещу тероризма, но не съвсем
Снимка: Getty Images / Guliver

Политическото обединение, което приравнява бежанци на терористи само подклажда омраза и дава ново основание нови европейски граждани да търсят начин да се присъединят към терористични групи. Това е основното заключение, до което достигнаха европейските депутати по време на днешната дискусия за радикализацията и тероризма с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В началото на дискусията председателят на ЕП Мартин Шулц заклейми вчерашната терористична атака в Тунис, при която загинаха 12 души след бомбена камикадзе-атака на автобус с охраната на президента на страната.

Осъдиха на 40 години затвор пакистанец заради готвени атентати в големи западни градове

Пакистанец, екстрадиран от Великобритания в САЩ, беше осъден на 40 години затвор заради опит за организация на терористични атаки в няк...

Вместо да гледат как да отслабят и подронят изконни европейски ценности и свободи, страните-членки на ЕС трябва да засилят сътрудничеството помежду си, както и обмена на информация, необходим за борба с тероризма, подчерта Европейският парламент. Позицията беше възприета и от Юнкер, който се съгласи, че бежанците и мигрантите не могат да се приравняват с терористите. Най-силно от евродепутатите я защити Европейската народна партия (ЕНП), част от която е и ГЕРБ. Лидерът на групата на ЕНП Мартин Вебер подчерта, че идващите в Европа бежанци също за жертви на тероризъм.

И от Италия, и от Германия се чуха гласове на евродепутати, които призоваха 13-ти ноември, 2015 година да не се превръща за Европа в 11-ти септември, 2001 година. „Терор срещу терор – тази формула не изкорени тероризма в Афганистан или където и да е другаде“, каза Габриеле Цимерман.

Гласът за „равенство и братство“ в ЕП обаче въобще не беше така единен, както предполага официалното изявление за дискусията. "Терористите не познават граници, докато полицията и службите за сигурност все още са ограничени от тях. Ако трябва да избираме между суверинетет или между сигурност, избирам сигурност", заяви лидерът на АЛДЕ и бивш белгийски премиер Ги Верховщад.

Тон на националистическите нотки дадоха Пол Нутал от Великобритания и Марин льо Пен. Нутал поиска активна борба срещу саудитския уахабизъм, както и да се изостави идеята за свободно придвижване в Шенгенското пространство. Льо Пен го подкрепи, като обвини политиката на затягане на коланите на ЕС за орязването на бюджета за отбрана на Франция.

Белгия състави списък с близо 1000 джихадисти

Белгийските власти са съставили списък с 945 джихадисти, които се намират на територията на страната, съобщават местни медии. Това са ...

Български глас

"Стриктната идентификация и регистрацията на емигрантите не само в "горещите точки" е въпрос от първостепенна важност за нашата сигурност, защото миграционните потоци вече се използват от терористите за проникване в Европа", заяви Илияна Йотова по време на обсъждането на доклад на Европейския парламент за борбата с радикализацията на младежите в Европейския съюз и тероризма.

Българският евродепутат засегна още две спешни стъпки, които трябва да предприеме европейският съюз - осигуряване на външните граници на ЕС и контрол на маршрутите на радикалните ислямисти от и към Европа. "Външните граници на ЕС, подчертавам на ЕС, а не само шенгенските, трябва допълнително да бъдат осигурени ресурсно и финансово. Тази мярка не отнема, а дава права на гражданите, защото е гарант за сигурността им", каза Илияна Йотова. Според нея, контролът върху маршрутите на радикалните ислямисти е свързан с тясно сътрудничество със съседните на конфликтните зони страни и особено с Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com