Европейският парламент не е доволен от сделката за бежанците с Турция

3470
Европейският парламент не е доволен от сделката за бежанците с Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент далеч не показа възторг от принципното споразумение относно бежанците, постигнато на извънредната среща на върха между лидерите на страните-членки на ЕС и Турция.

На днешното заседание на Европарламента категорично надделя мнението, че Европейският съвет трябва да даде повече подробности относно принципната договорка с Анкара. Повечето от лидерите на отделните парламентарни групи в ЕП бяха твърдо против обвързване на това споразумение с преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и с падането на визовия режим за турски граждани, особено по отношение на Шенген. Беше изказано притеснение и от окупацията на вестник „Заман”, както и от отношението към кюрдското малцинство в Турция.

Митов: До момента няма увеличен миграционен натиск по границите

До момента няма никакви данни за увеличен миграционен натиск по нашите граници. Това каза външният министър Даниел Митов, цитиран от Б...

Манфред Вебер, председател на най-голямата партия в ЕП – ЕНП отбеляза, че ЕС трябва да помогне на Гърция да се справи с тежката ситуация в страната. Според него обаче общността не може да оставя Турция занапред да поставя Европа под натиск. Не ни трябва зависимост, а партньорство с Турция, предприемане на технически мерки, издигане на огради, ако е необходимо, добави той.

Председателят на АЛДЕ Ги Верховстад обърна внимание на факта, че затварянето на Балканския маршрут съгласно споразумението с Анкара няма да спре мигрантския поток, а ще го пренасочи – през България, Албания и Малта. Верховстад изказа опасение и, че натискът върху Лампедуза (Италия) също може да се усили.

Български гласове

"Какви са гаранциите от турска страна за пресичане на трафика на хора към всички европейски граници, след като в страната, пред погледа на властите се развива паралелна, доходна икономика, която не ограничава, а стимулира каналджийството”, попита евродепутатът ни от квотата на БСП Илияна Йотова. Йотова попита и как ще се идентифицират хората, които трябва да се разменят на принципа „един мигрант – един сирийски бежанец”, след като в ЕС работят само три „горещи точки”.

Меркел: Историята ще ни съди сурово, ако не се справим с бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, историята ще съди Европа сурово, ако страните членки не споделят тежестта при приемане на бежа...

„Всички предложения са за опазване на Шенген, а какво ще стане с останалите държави от външната граница. Съдбата им е на буферна зона и превръщането им в огромен бежански лагер на прага на страшна хуманитарна криза. От това Европа няма да стане по-сигурна", коментира още Йотова.

Председателят групата на Социалистите и демократите Джани Питела също обърна внимание, че със затварянето на Балканския маршрут мигрантите може да се насочат към Албания и България.

Преговорите с ислямиста и диктатор Ердоган, съгласяването с неговото изнудване е срам и позор за Европейската комисия. Това споразумение е една недопустима колаборация в полза на Турция, поредната тежка политическа грешка на неспособните бюрократи в Брюксел, които след като поканиха милиони нелегални имигранти в домовете ни, след като напълно се провалиха с идиотската си идея за квотно разпределение, сега се съгласяват да изплатят един рекет, един откуп на Ердоган. Така накратко заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки сподели мнението си за случилото се в началото на седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа