Европейският съвет наложи индивидуални санкции за украинските политици

21227
Снимки: Getty Images/Guliver

Управляващите в Украйна няма да могат да използват авоари от свои сметки в банки, намиращи се на територията на Европейския съюз. Освен това те няма да могат да пътуват на територията на ЕС. Това решение беше взето на днешното извънредно заседание на Европейския съвет на външните министри.

Дипломати заявиха, че министрите, които проведоха среща в Брюксел, са се договори и за прекратяване на износа на оборудване за борба с безредиците

60 души загубиха живота си само през днешния ден в Киев

Над 60 протестиращи са загинали от прострелни рани при протестите в Киев, съобщи лекар от опозицията. Това прави днешния ден най-кървав...

Новината беше потвърдена от италианския външен министър Ема Бонино. По думите ѝ наказанията ще важат "за всички, отговорни за насилието в Украйна". Санкциите ще влязат в сила до няколко часа.

Днес външните министри на Германия, Франция и Полша преговаряха за Пътна карта за мирен изход от кризата с украинския президент Виктор Янукович, потвърдиха германски дипломатически източници.

"Проекти за пътни карти", които биха могли да допринесат за мирен изход от кризата, бяха обсъдени по време на четиричасова среща, допълниха същите източници.

След разговора си с Янукович тримата министри започнаха разговори с лидерите на украинската опозиция. Франк Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Радослав Шикорски, които трябваше да заминат за Брюксел в ранния следобед, за да участват в извънредна среща за Украйна с колегите си от ЕС, в крайна сметка решиха да удължат разговорите си в Киев до петък (21 февруари), пише БГНЕС.

Според френски дипломатически източник тримата министри са заминали за Киев с "няколко идеи" в опит да се прекрати насилието – да се започнат истински преговори, да се ревизира украинската конституция в по-демократичен смисъл и да се организират предсрочни избори. На тази основа "се осъществява форма на посредничество", разкри източникът.

Междувременно стана ясно, че още един журналист е загубил живота си в Киев. Жертва на военните действия там е станал 22-годишният Игор Костенко, който е работил за украинската медия "Спортаналитик".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа