Европейските лидери одобриха предложените от ЕК приоритети за бежанците

3907
Европейските лидери одобриха предложените от ЕК приоритети за бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на страните-членки на ЕС приеха на извънредно съвещание в Брюксел решение за засилване на контрола по външните граници на ЕС и увеличаване на хуманитарната помощ за съседните на Сирия държави, за да се спре безпрецедентния приток на мигранти, предаде БГНЕС.

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Европейския съюз решиха да отпуснат 1 милиард евро на Агенцията на ООН за бежанците. Това се посочва във финална декларация, подготвен на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел, която отразява краткосрочните приоритети на Съюза, представени от ЕК. По този начин, лидерите на ЕС приемат новото предложение на Европейската комисия, което включва по-голямо финансиране на Агенцията за бежанците. Според европейски източници, става въпрос за 1 милиард евро, като 500 млн. евро идват от бюджета на ЕС, предложени от Европейската комисия, а останалите пари трябва да бъдат внесени директно от държавите-членки.

Шулц: ЕС трябва да даде 3 млрд. евро на Турция, Йордания и Ливан за бежанците

Проблемът с бежанците няма да бъде преодолян, ако Турция, Йордания и Ливан не получат финансова помощ за задържане на намиращите се на ...

"Имаме ангажименти, надяваме се, че ще стигнем общо до най-малко 1 млрд. евро" каза източник, близък до преговорите. Британският премиер Дейвид Камерън вече обяви, че неговата страна ще даде около 136 млн. евро. липсата на финансиране доведе до това, агенциите на ООН и по-конкретно Световната програма за изхранване, да намалят значително своите действия в лагерите за бежанци. Това доведе до многобройните бежанци, опитващи се да достигнат Европа, вместо да остават в тези лагери в очакване ситуацията в техните родни страни да се подобри".

"Тези помощи трябва да отидат в Турция, Йордания, Ливан, възможно най-бързо, за да може бежанците да не са съблазнени да идват в Европа рискувайки живота си", каза френският президент Франсоа Оланд. Европейски източник посочи, че президентът на Турция Реджеп Ердоган се очаква да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 5 октомври в Брюксел.

Европейската комисия предложи детайлна пътна карта по мерките за трайно засилване на външните граници на ЕС. Конкретното предложение е за създаването на центрове за прием и регистрация на мигрантите, които трябва да започнат да действат през следващите дни в Италия и Гърция. "Трябва да се уверим, че пристигащите в Европа ще са регистрирани бързо, ще им бъдат взети пръстови отпечатъци, ще може да се прави бърза селекция между тези, които остават, и тези, които не може да останат", обясни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерванс. В Гърция и Италия вече съществуват такива приемни центрове, но те трябва да отговарят на определен брой норми, за да съответстват на дефиницията на "hotspots" (горещи точки), такава, каквато е определена от ЕС. След срещата германският канцлер Ангела Меркел е споделила, че България е поискала също на нейна територия да бъдат определени "горещи точки".

Европейските страни искат да се опитат да подобрят ефикасността на своята политика на връщане - експулсиране на незаконните икономически имигранти. До момента само 39% от хората, чиито молби за убежище са отхвърлени, са действително експулсирани. Ще бъдат подновени преговорите, конкретно с африкански страни по споразумения за реадмисия, така че те да приемат обратно своите граждани. ЕК припомни, че нейният проект за европейски граничен корпус и гранични сили ще бъде предложен зда обсъждане до края на годината. Общо ЕК е поискала досега преди тази среща на върха сумата от 1.7 млрд. евро за справяне с кризата, които да се добавят към вече предвидените суми, като ще се достигне общ сбор от 9.2 млрд. евро.

България и Турция разглеждали създаването на зона сигурност за бежанци в Сирия

С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората да се близко до родните си ме...

Необходимо е да се предприемат нови международни усилия за стабилизиране на ситуацията в Сирия и Либия. Това се казва във финалната декларация на завършилата среща на върха на ЕС по бежанския проблем.

"Ние призоваваме да се предприемат нови международни усилия под егидата на ООН, за да се сложи край на войната, която причини толкова много страдания и принуди около 12 млн. души да напуснат домовете си", се казва в текста. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се води диалог със сирийския президент Башар Асад, за да се намери решение на конфликта в страната. Трябва да се говори не само със САЩ и Русия, но и с важните регионални партньори, Иран и сунитски страни като Саудитска Арабия", каза тя. Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че "бъдещето на Сирия не може да минава през Башар Асад. Успешен преход може да има само с неговата оставка", наблегна той по време на пресконференция след края на срещата на върха. Ние без съмнение ще трябва да засилим нашия натиск така, че нашите самолети, които правят сега разузнавателните полети, да могат в съответния момент, при условие, че има цели, да извършват удари, заяви френският държавен глава.

От тези приемни центрове бежанците ще бъдат пренасочвани към други страни членки, а онези, които бъдат сметнати за икономически мигранти, без нужда от международна защита, трябва да бъдат връщани в техните страни.

"Правилното управление и контрол на нашите външни граници е наша обща отговорност. Ще е несправедливо да караме страни като Италия, Гърция и други, да носят целия товар. Ето защо предложихме помощ по всички възможни начини", каза Туск. В опит да бъдат ограничени проблемите до периферните граници на ЕС, ще бъдат предоставени допълнителни ресурси на европейски агенции, натоварени с контрола, както и допълнителен персотал и оборудване от страните - членки на ЕС. На извънредната среща на върха бе припомнено на 28-те страни да да завършт въвеждането на общата система за предоставяне на убежище в националното си законодателство.

Германия иска удължаване на срока за контрол на границите си

Германия е поискала от Европейската комисия (ЕК) да позволи удължаването на контрола по границите си с 20 дни, което е максималното поз...

"Тъй като войните няма да спрат в скоро време, ние говорим за милиони потенциални бежанци, а не за хиляди", предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск при пристигането си на срещата на върха на ЕС за миграцията В Брюксел. ”Конфликтите, особено в Сирия, няма да приключат в скоро време. До 8 милиона вътрешно разселени лица са в Сирия, около 4 милиона са избягали в Турция, Йордания, Ливан и Ирак. Това означава, че днес ние говорим за милиони потенциални бежанци, опитващи се да стигнат до Европа”, заяви той. "Въпросът, който трябва да поставим тази вечер е "Как да се възвърне контролът на нашите външни граници", подчерта той и настоя участниците в срещата да вземат "спешни мерки" и "да подготвят конкретен план". Германският канцлер Ангела Меркел показа повече оптимизъм и заяви увереност, че "Европа има силата да намери разумно решение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа