Фарадж е големият печеливш във Великобритания, в Холандия национализмът не печели

23077
Фарадж е големият печеливш във Великобритания, в Холандия национализмът не печели
Снимка: Getty Images/Guliver

Британци и холандци гласуваха вчера, 22 май, на изборите за европейски депутати и за местни органи (във Великобритания), в които като фаворит се очертава Партията на независимостта на Найджъл Фараж (UKIP), която се обявява за излизане на странатаВеликобритания от ЕС, както и за ограничаване на имиграцията от източноевропейските страни членки на ЕС.

Резултатите от местните избори във Великобритания ще бъдат обявени днес, а от гласуването за Европейския парламент - в неделя, заедно с другите страни от ЕС.

Според проучване на общественото мнение, проведено от YouGov обаче, Партията на независимостта е на първо място по популярност, като се подкрепя от 27 на сто от избирателите. Тя е по-напред от опозиционната Лейбъристка партия, която се подкрепя от 26% от анкетираните. Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън е едва на трето място с 22 на сто. Партията на "зелените" се подкрепя от 10 на сто от анкетираните. Влизащите в управляващата коалиция либералдемократи са на пето място с 9% и може изобщо да не влязат в Европейския парламент.

От проучването на YuGav излиза, че икономиката заема трето място сред проблемите, вълнуващи британските избиратели. На първо място са отношенията с ЕС и имиграцията.

Проучване на в. „Гардиън” пък показва, че UKIP ще вземе 99 места в местните парламенти, което е с 83 места повече, отколкото досега. За сравнение консерваторите губят 79 места и имат 935, а лейбъристите печелят 61 места т.е. стават с 1199.

В местните избори във Великобритания се разпределят общо 4216 места в oбщинските съвети. За европейските избори британците си оспорват 73 места от общо 751 в Европейския парламент.

Калфин, Кунева и Симеонов: Дебатът за евровота се изопачи

Два дни преди изборите за Европейски парламент на дебат един срещу друг се изправиха лидерите на листите на за евроизборите на АБВ Ивай...

Партията на независимостта традиционно се обявява за излизане от ЕС и за запазване на британската лира като национална валута. В последно време тя започна да настоява за ограничения върху свободата на имиграцията от страни от ЕС. На нейна страна преминаха и част от поддръжниците на консерваторите, отнасящи се скептично към ЕС. За да се спре този процес, премиерът Дейвид Камерън обеща, че в случай на победа на парламентарните избори през 2015 г., през 2017 г. да проведе референдум за по-нататъшното членството на Великобритания в ЕС. Самият Камерън казва, че той е за членството на страната в ЕС, но е за неговото реформиране и за връщане на част от правомощията, които бяха предоставени преди това на Брюксел - на националните правителства.

По неофициални данни обаче в Холандия, изненадващо, партията на евроскептика Герт Вилдерс търпи поражение, информира bTV. Най-много гласове печелят либералдемократите и християндемократите. Очаква се те да спечелят по 4 места, а партията на Вилдерс - 3. На предишни избори той получаваше 5 гласа. Холандия трябва да избере 26 евродепутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа