Франция е в шок след атаката срещу "Шарли ебдо"

49587
Франция е в шок след атаката срещу "Шарли ебдо"
Снимка: Gettyimages

Площад „Република” е изпълнен с народ, движението е спряно. Около 20.30 ч. хората продължаваха да се събират. По призив на редица синдикати, асоциации, медии и политически партии участниците са се сърбали на площад „Република” в сърцето на френската столица, за да осъдят атентата.

Светът: Аз съм Шарли

Малко преди нападението на редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo в Twitter е била публикувана карикатура на лидера н...

Събирането е недалече от сградата на вестника, който стана обект на атаката. Чуват се възгласи "Шарли, Шарли, Шарли". Освен това личат и плакати, които призовават за "свобода на мисълта и свобода на изразяването".

Най-малко 20 000 други са се събрали в градовете Лион и Тулуза, съобщава френската полиция. Всички те са били с черни стикери, на които е изписано "Je suis Charlie" ("Аз съм Шарли"). Някои са развявали знамена с надпис "Свободата на пресата няма цена" и "Шарб загина свободен", с което се има предвид убития редактор на изданието Стефан Шарбоние.

Много хора размахват плакати. На някои от тях е написана мисълта на главния редактор на "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние - "Предпочитам да умра, вместо да живея на колене".

Междувременно от френската полиция заявиха, че убийците са на свобода и издирването им продължава. Налице са опасения, че може да има нови атаки, информира Reuters.

Дьо Кабан: Франция няма да промени политиката си към емигрантите

Атаката срещу френското издание „Шарли Ебдо”, при която загинаха някои от водещите журналисти и карикатуристи на страната, ...

Президентът Франсоа Оланд окачестви случилото се днес като терористична атака. Той обясни, че през последните няколко седмици са били предодвратени още няколко опита за атаки.

Страната усили мерките си за сигурност по отношение на пощите, храмовете и различните гари. Училищата в Париж затвориха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com