Френският премиер предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци

4171
Френският премиер предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци, които бягат от войните в Близкия изток, изразявайки несъгласие с позицията на германския канцлер Ангела Меркел.

"Иначе нашите общества ще бъдат напълно дестабилизирани", казва той пред ВВС.

Правозащитна организация разкритикува остро България за отношението към бежанците

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" излезе с нов критичен доклад за България и отношението към влизащите нелегалн...

Според Валс Европа трябва да приеме спешни мерки по установяване на контрол на външните си граници. "Ако Европа не е в състояние да защити собствените си граници, самата идея Европа се оказва под въпрос", казал Валс в Давос, където взема участие в поредната сесия на Световния икономически форум.

При това Валс изразил несъгласие с позицията на Меркел, която в разгара на кризата с бежанците в средата на миналата година заяви, че приемането на бежанци е хуманитарен императив. Според критиците това заявление на канцлера само е усложнило миграционната ситуация.

"Съобщение, в което се казва "Идвайте, ще ви приемем", води до големи движения на население", посочил френският премиер. И макар че Валс отбелязал, че Меркел е "проявила мъжество", заемайки такава позиция, той е на мнение, че самият сигнал, изпратен от Берлин, не е бил верен.

"Днес, когато говорим нещо в Европа, след няколко секунди то се оказва на смартфоните в лагерите за бежанци", заявил Валс, според когото тази криза "поставя под заплаха самия европейски проект".

2 млн. бежанци застрашават Германия през 2016 г.

Броят на бежанците, които ще дойдат в Германия през 2016 г., може да бъде почти два пъти повече спрямо данните от миналата година, пр...

Изходът в такава ситуация е да се установи мир в Близкия изток, а докато това е невъзможно – да се засили контролът на външните граници на Европа и да се направят по-ефективни центрове по регистрация на бежанци в съседните на Сирия страни.

По данни на ООН през 2015 година в Европа са пристигнали повече от 1 млн. бежанци и мигранти. Повечето от тях са от Сирия, Афганистан и Ирак.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа