Г. Ганев: Европа е слаба спрямо САЩ и ТПТИ й е необходимо

10450
Г. Ганев: Европа е слаба спрямо САЩ и ТПТИ й е необходимо
Снимка: Getty Images / Guliver

Трябва да се разбере, че Европа е в слаба икономическа позиция в сравнение със САЩ. САЩ може да избира с кого да си играе, но Европа - не. Ако не се сключи Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), Европа ще е извън играта. Това мнение изрази икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев по време на дискусия относно ефектите за България от евентуално сключване на споразумението.

Дискусията беше организирана от Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи анализа си за ползите от ТПТИ за Европа и в частност за България. В доклада си икономистите от ИПИ се фокусират върху положителния ефект от отпадането на митата за българските стоки, нетарифните бариери и непреките ефекти за икономиката от т.нар. вериги на предлагането. Според ИПИ ТПТИ ще увеличи значително стокообмена между България и САЩ, ще се отрази положително не само за големите, но и за малките и средни фирми у нас и ще увеличи инвестициите в страната.

Светослав Малинов: Преговорите по ТПТИ са на ръба на ефективността - толкова са прозрачни

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се водят на ръба на ефективността - толкова са про...

"Ако България иска да се развива й трябват пазари и такъв тип споразумения дават подобна възможност", заяви Петър Ганев от ИПИ. Не бива да се пренебрегва търговската част на споразумението, въпреки че то включва и много други неща, каза Ганев във връзка с анализираните от Института данни, които се базират на данни за износа, вноса и инвестициите от САЩ. Говорейки за протичащия в момента преговорен процес, Петър Ганев изрази мнението, че енергията в ТПТИ зависи много и от това дали ще се подпише Транстихоокеанското партньорство (ТТП). В момента Вашингтон води паралелни преговори по ТТП, където се преговаря с 11 държави, сред които са Япония и Австралия.

Същевременно според Георги Ганев, положителният ефект за малките и средните предприятия (МСП) в България ще е двоен заради увеличените възможности за износ на САЩ. В анализа на ИПИ се казва, че у нас 87% от изнасящите фирми за САЩ са МСП, а техните продажби в Щатите сформират 40% от стойността на износа на България за този пазар.

Повечето от присъстващите на дискусията, сред които имаше представители на Американската търговска камара и Българската стопанска камара, се обедениха около мнението, че ТПТИ е нещо добро за България. Противник на тази теза беше Борислав Сандов от ПП "Зелените", който смята, че за да се сключи подобно споразумение трябва добре да се анализира интереса на България. "Трябва да се види какви са ползите и негативите за България. Дебатът не трябва да е идеологически, а да е конкретен", каза той. Според Сандов в ТПТИ има много спорни въпроси, сред които възможността за включване на механизъм за арбитражен съд. Той призова нашето правителство да направи анализ за въздействието на ТПТИ върху икономиката на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа