"Газпром" предупреди, че заради Украйна може да се възпрепятства транзитът към Европа

12487
"Газпром" предупреди, че заради Украйна може да се възпрепятства транзитът към Европа

Желанието на Украйна да не внася руски газ до края на годината може да доведе до нарушения в транзита на суровината към Европа. Това заяви днес Павел Одеров, директор на отдела за външни икономически отношения на руската компания „Газпром”, предадеAFP.

В сряда украинското правителство заяви, че до края на тази година може да изкара без руски газ.

Украйна може да не купува руски газ до края на годината

Украйна може да не възобнови вноса на руски газ до края на годината, заяви министърът на енергетиката на страната Едуард Ставицкий, пре...

„Това означава, че за да се задоволи вътрешното потребление, трябва да се прибегне до местното производство или до подземните резерви, което може да има негативни последици върху транзита”, заяви Одеров.

Ръководителите на "Газпром" и "Нафтогаз-Украйна" Алексей Милер и Евгуний Бакулин проведоха среща, на която обсъдиха изпълнението от страна на украинската компания на всички необходими условия за безпроблемното и без прекъсвания транзитиране на руски природен газ в Европа за предстоящия зимен период, предаде БГНЕС.

Страните също така са обсъдили погасяването на задълженията на "Нафтогаз" за доставеното вече "синьо гориво" от "Газпром".

Задълженията на украинската страна за доставения руски газ достигнаха над 1,3 милиарда долара и финансовото положение няма изгледи да се подобри, заяви по-рано заместник-председателят на УС на "Газпром" Виталий Маркелов.

"Към днешна дата дълговете на "Нафтогаз" към "Газпром" възлизат на 1,3 милиарда долара. Осъзнавайки проблемите, с които се сблъскват украинските колеги, "Газпром" винаги е проявявал разбиране. Ние сме платили за транзита на газ през украинска територия до януари 2015. Т.е. "Газпром" е заплатил за повече от година напред, за да може Киев да си плаща руския газ, който купува", заяви Маркелов.

Той добави, че Украйна, която се намира в тежка икономическа ситуация, напълно е прекратила покупката на руски газ и е започнала да вади газ от подземните хранилища, разположени в западните части на страната.

"Украинските колеги са нагнетили в ПХ едва 17,6 милиарда куб. м., което е много малко. Съществуват рискове за транспортирането през есенния и зимен сезон. За безпроблемния транзит на газ са необходими 21,5 милиарда куб. м. Но днес украинските колеги вече са започнали да черпят от ПХ "синьо гориво", още преди настъпването на зимния сезон. При тези темпове преди захлаждането в ПХ ще останат около 14 милиарда куб. м. Това е катастрофа", категоричен е Маркелов.

Той подчерта, че "Газпром" е готов да търси компромиси и от компанията се надяват, че решение ще бъде намерено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа