Газпром спря сътрудничеството със Saipem, "Турски поток" се забавя

17034
Газпром спря сътрудничеството със Saipem, "Турски поток" се забавя

Дъщерната компания на „Газпром” – „Южен поток Транспорт”, прекрати договора с италианската Saipem за строеж на морската част на тръбата, която щеше да бъде първата част от „Южен поток” и която трябва да е основата на „Турски поток”.

„Решението е продиктувано от факта, че има прекалено разминавания между двете компании по много търговски и работни въпроси за реализацията на „Турски поток”, подчертават от „Южен поток Транспорт”, предаде ТАСС.

Как газопроводите се превърнаха в гръмоотводи

Игрите с тръбопроводите в Европа са безкрайни. На "Южен поток" бе предвиден дълъг живот, но той възкръсна в образа на "Турски поток", к...

От дъщерната компания на „Газпром” уточняват, че „другата работа” по „Турски поток” продължава. „Южен поток Транспорт” ще търси друг партньор, с който да започне строежа на морската част на толкова спорния газопровод.

Интересен факт е, че корабът на Saipem, който трябваше да разполага първите тръби, все още се намира в близост до мястото на старта на работата.

Припомняме, че „Южен поток Транспорт” вече подписа договор за строежа на втората линия на „Турски поток” – с швейцарския консорциум Allseas Group. Швейцарците трябва да работят по дълбоководното строителство, а Saipem трябваше да отговаря за поддръжката.

Припомняме, че на 1 декември миналата година руският президент Владимир Путин обяви край на "Южен поток" при посещение в Анкара. Там Путин заяви, че ще се появи "Турски поток". Параметрите на газопровода са почти същите, като планираните за "Южен поток" - 63 млрд. куб. метра годишно.

Сърбия още не е решила дали ще участва в "Турски поток"

Сърбия обмисля няколко проекта за природен газ в страната, решението за участие в "Турски поток" все още е не е взето", заяви посланик...

"Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", каза Путин при изявлението си тогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа