Германия реши да се включи във военните действия срещу ИД

6784
Германия реши да се включи във военните действия срещу ИД
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският парламент одобри плановете за започване на военни действия срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи АФП.

Мнозинството от депутатите (445 души) гласуваха в подкрепа на предложението, а 146 бяха против. Седем души се въздържаха, предаде БГНЕС.

Берлин планира да изпрати 1 200 войници, шест разузнавателни самолета „Торнадо“, фрегата и самолети за презареждане в помощ на коалицията. Част от самолетите на германските ВВС се очаква да бъдат разположени в турската база Инджирлик, която се ползва от силите на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“.

Във вторник германският план беше одобрен от кабинета на канцлера Ангела Меркел, а днес и от парламента.

Засилването на участието на Германия в Сирийския конфликт идва след призива на френския президент Франсоа Оланд заради атаките в столицата Париж от миналия месец, при които бойци на групировката убиха 130 души при няколко координирани нападения.

Ден преди Берлин да вземе своето решение Великобритания одобри започването на въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“. Лондон се присъедини към операциите на американската коалиция като в четвъртък атакува контролирани от групировката нефтени находища.

След атентатът в Париж американският президент Барак Обама, който преди това отхвърляше възможността да се изпратят хора на терен в Сирия, одобри разполагането на близо 100 специални части в Ирак, които имат мандат за мисии и в Сирия.

Въпреки че в Германия традиционно има нежелание за ангажиране с военни действия зад граница, решението на правителството за участие в действията в Сирия се посрещна с одобрение от германското общество.

Според проучване на германския в. „Ди Велт“ 58% от анкетираните подкрепят военни действия в Сирия, докато само 37% са против. Подкрепата идва независимо, че за 63% от хората рискът от терористични атаки в германия се увеличава с участието на Бундесвера в сирийския конфликт.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви по-рано тази седмица, че преди две години дори не си е представяла „в каква бездна ще се взираме“. Това ще бъде най-голяма военна операция за Германия в момента. Мандатът за военни действия ще продължи най-малко една година и засега одобрения бюджет е 134 млн. евро. От германската армия казват, че техни части ще бъдат разположени „във и над Сирия, над местата, на които действа ИД, на територията на държави, чиито правителства са дали одобрението [на Германия], в източната част на Средиземно море, в Персийския залива, Червено море и прилежащите морета".

Освен самолетите, фрегатата „Заксен“ ще оказва подкрепа на френския самолетоносач „Шарл де Гол“ в източното Средиземноморие.

Германия ще увеличи до 150 своя контингент в Северен Ирак, който в момента наброява 100 бойци. Те помагат за обучението на кюрдските сили, които се борят срещу ИД. Германия също така им е предоставила оръжия и боеприпаси.

От различни среди в германия изразиха сдържаност по отношение на намесата на германската армия в Сирия. От зелената партия даже поставиха под въпрос правното основание на действията, доколкото конкретна резолюция на Съвета за сигурност на ООН не призовава към това. След терористичните актове в Париж миналия месец Съветът за сигурност на ООН прие френска резолюция, призоваваща страните членки на ООН да "предприемат всички необходими мерки" за "предотвратяване и противодействие на терористични актове", извършени от ИД, „Ал Кайда“ и свързаните с "терористични" групи.

Франция също така се позова на клауза от Договора за ЕС относно взаимната отбрана - член 42.7 – в искането си да получи помощ от партньорите си от ЕС в борбата срещу ИД.

Досега най-голямата чуждестранна мисия на Германия е била в Афганистан, но броят на бойците на Берлин там постепенно намалява и вече е под 1000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа