Германия ще помага военно на Афганистан, но иска за спиране на притока на афганистанци

2062
Германия ще помага военно на Афганистан, но иска за спиране на притока на афганистанци
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският вътрешен министър обеща на Афганистан, че Берлин ще продължи да осигурява военна помощ на страната, но само ако спре потока на афганистански бежанци.

"Ние оставаме тук колкото се налага. Но също така очакваме, че афганистанското население също ще остане тук“, заяви министърът по време на посещението си в страната, цитиран от британския в. Independent, цитиран от БГНЕС. "Искаме притокът на бежанци да бъде спрян“, добави още той.

Само за година Германия трябва да похарчи 50 млрд. евро за мигрантите

Настаняването, грижите и интеграцията на мигрантите, включително езиковите курсове, ще струват на Федерална република Германия почти 50...

Германия участва в операции в Афганистан от 2003 г. насам и за този период е тренирала над 73 000 афганистански полицейски служители. Близо 980 германски войници са в страната от края на мисията на НАТО през 2014 г.

Мезиер заяви, че германските полицаи и войници ще останат в страната „толкова дълго, колкото изисква сигурността“, но също така допълни, че „не искаме толкова много афганистанци да напускат страната си“.

Той също така заяви, че има много малки шансове мигрантите от Афганистан да получат статут на бежанци в Германия. „Няма пари за добре дошли в Германия. Няма гаранции за работа и апартамент“, каза Де Мезиер пред германската телевизия ZDF, призовавайки афганистанците да не се подвеждат по призивите на трафикантите на хора.

Министърът също така обеща да засили депортирането на афганистанци от Германия. Той предложи на Афганистан и финансова помощ, с която да се интегрират завърналите се бежанци.

Меркел: Бежанците трябва да се върнат в родните си страни

Германският канцлер Ангела Меркел се опита днес да спечели благоразположението на все по-ожесточените критици на политиката й на отворе...

По данни на германските миграционни власти през изминалата година значително е нараснал броят на мигранти от Афганистан. Докато през 2014 г. техният брой е бил 9700 души, през изминалата година са били 150 000 души. Афганистанците са и втората по големина група мигранти, пристигащи в Германия след сирийците.

Визитата на Де Мезиер идва часове след като талибан атентатор самоубиец се взриви пред полицейското управление в афганистанската столица Кабул. При атентата загинаха най-малко 20 души, а други 29 са ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа