Германски съд: България не е "сигурна страна" и бежанците не трябва да бъдат връщани там

6233
Германски съд: България не е "сигурна страна" и бежанците не трябва да бъдат връщани там
Снимка: Getty Images/Guliver

Германски съд постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците и те не трябва да бъдат връщани там, предаде Deutsche Welle.

Според решението на административния съд в град Саарлуис, провинция Саарланд, двете държави допускат „системни нарушения спрямо бежанците" и това прави престоя им там „опасен". Досега търсещите убежище от държави, в които се водят военни действия, можеше да бъдат връщани в България и Унгария, ако първата им регистрация при влизането в ЕС е на тяхна територия.

„В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", се казва в решението на съда. То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Гръцките "горещи точки" ще са готови до 15 февруари

„Горещите точки” за посрещане на мигранти на гръцките острови в Егейско море ще са готови до края на тази седмица, съобщи...

Административният съд в Саарлуис се произнесе по дело, заведено от сирийка, чиято молба за убежище в Германия е отхвърлена. Тя и ливанският й съпруг пристигнали в Германия през България, а според Дъблинското споразумение трябва да бъдат върнати у нас. Жената обаче завела дело. Подобен е казусът и на сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария.

Решението предизвика полемика в Германия. Зам.-председателят на фракцията на управляващия ХДС в парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за „сигурна трета страна".

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел, която е на визита в Анкара, заяви, че Турция и Германия ще поискат от НАТО да помогне за охраната на турското крайбрежие и за възпиране на трафикантите, които изпращат мигранти с лодки към Европа. Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че не може да се очаква от страната му "да се справя с мигрантската вълна сама". Около 30 хиляди сирийци в момента са на границата с Турция, прогонени от настъплението на правителствените войски в провинция Алепо, осигурено от руски въздушни удари. Меркел заяви, че е ужасена от страданията в Сирия, причинени от руските атаки.

Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция се очаква да влезе в сила от юни, заяви говорителката на ЕК Мина Андреева. Тя поясни, че то се отнася до мигрантите, които нямат право на международна защита в ЕС и които са влезли в Европа през Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com