Ходорковски ще поиска убежище във Великобритания

4185
Ходорковски ще поиска убежище във Великобритания
Снимка: Getty

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски заяви, че обмисля да подаде молба за политическо убежище във Великобритания. Това заяви самият той в интервю за Би Би Си, след като по-рано руски съд обяви критика на Кремъл за международно издирване и го обвини в убийството на Владимир Петухов, кмет на сибирския град Нефтеюганск през 90-те.

„Със сигурност обмислям да поискам убежище във Великобритания“, каза той като допълни, че руският президент Владимир Путин гледа на него като на „сериозна заплаха“.

Обискираха жилищата на приближени до Ходорковски

Обиски бяха извършени днес в жилищата на активисти на "Отворена Русия" - фондацията на Михаил Ходорковски, в нейните централи в Москва ...

Ходорковски, който в миналото беше шеф на вече нефункциониращата петролна компания „Юкос“, прекара 10 години в сибирски затвор по обвинения в измама, които според него са политически мотивирани.

„Аз съм разглеждан от президента Путин като заплаха - икономически заради възможността от конфискуване на руски активи в чужбина и политически като някой, който може да помогне на демократичните кандидати на предстоящите избори през 2016 г.“, каза той. Следващата година в Русия трябва да се проведат избори за представители в долната камара на парламента – Държавната дума. В момента тя е доминирана от поддръжници на президента.

През 2013 г. Ходорковски получи помилване от Путин и оттогава живее в чужбина, предимно в Швейцария. При напускането си на страната той заяви, че няма да се занимава с политика – нещо, което според мнозина е и причина за неговото освобождаване.

В интервюто си за Би Би Си той обаче заяви, че ще „помага на млади политически активисти в Русия да натрупат политически опит и да представят политическа алтернатива на съществуващия режим“. Според Ходорковски в скоро време няма да има значителна политическа промяна в Русия, но „в рамките на десет години режимът ще се промени и се надявам, че ще изиграя значителна роля в това“.

Русия ще гради сухопътна връзка с Крим напук на критиките

Сухопътна връзка между Крим и Русия ще има. Тя ще бъде изградена в съответствие с поръченията на президента независимо от противното м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа