Хърватия към бежанците: Не идвайте повече при нас. Този път не води към Европа

8067
Хърватия към бежанците: Не идвайте повече при нас. Този път не води към Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остойич призова мигрантите да спрат да влизат в страната. "Не идвайте повече при нас. Останете в приемните центрове в Сърбия, Македония или Гърция! Този път не води към Европа. Автобусите няма да отведат до там. Това е измама", каза на английски хърватският вътрешен министър, предаде БГНЕС.

Остойич подчерта, че страната вече няма възможност да приема нови мигранти. Само от вчера сутринта до 17.00 часа днес в републиката от Сърбия са влезли около 9000 души. 

Бежанци разрушиха хотел в Загреб

Около 500 мигранти, които тази сутрин бяха настанени в хотел "Порин" в един от кварталите на хърватската столица Загреб, започнаха да г...

"Когато ние казахме, че за мигрантите са подготвени коридори, ставаше дума за маршрута от Товарник до Загреб“, каза по-рано днес министърът.

Остойич потвърди информацията, че словенската граница вече е затворена за мигранти и че няма транзитни коридори за тях.

"Хърватия ще затвори границата си със Сърбия, ако още веднъж 8000 имигранти влязат в страната за един ден", каза Ранко Остойич, цитиран от Reuters.

Вътрешният министър съобщи още, че всички влезли в страната ще бъдат регистрирани и няма как да продължат пътя нататък след като нямат документи. "Ако имат редовни паспорти никой няма да ги спре и ще може да пътуват, където си искат", каза още той. 

Хилядите мигранти се превозват организирано от сръбските власти от южната част на Сърбия, от приемния лагер в Прешево директо до хърватската граница. Te се насочиха към границата при хърватския град Товарник. В същото време стотици успяха да пробият охраната на малкия пропускателен пункт Батина и да нахлуят в страната.

Хърватия спира да приема бежанци

Хърватия не е в състояние да приема повече бежанци, обяви вътрешният министър Ранко Остоич, предаде БГНЕС. По думите му страната не мо...

Същевременно президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович поиска по-строг контрол по границите. Тя заяви, че не е доволна от това как са изглеждали нещата през вчерашния ден, предаде БНР. 

"Хърватия показа човешко лице, но на първо место трябва да стои сигурността на хърватските граждани и стабилността на държавата. Мисля, че през първия ден неконтролирано влязоха прекалено голям брой хора. Лошо е когато някой минава през царевичните ниви, защито това означава, че границата не функционира както трябва. Затова е необходимо да има по-строг контрол и бежанците да минават през законните пунктове", каза Китарович.

От своя страна хърватският министър на отбраната Анте Котроманович заяви, че за справянето с кризата с мигрантите ще бъдат включени военни части. По думите му, на този етап помощта на военните ще се изразява в логистична поддръжка. 

Армията ще постави 5 големи палатки и ше разположи 120 легла край градчето Чепин, където има 500 бежанци.

Същевременно се появи информацията, че около 500 мигранти, които тази сутрин са били настанени в хотел "Порин" в един от кварталите на хърватската столица Загреб, са започнали да го унищожават. Мигрантите пристигнали от съседна Сърбия и с влакове били транспортирани до хотела днес преди обяд. Час след това те излезли на терасите на хотела и започнали да изхвърлят мебелировката от стаите и баните. 

Хърватия праща армията на границата със Сърбия

Хърватският министър на отбраната Анте Котроманович съобщи, че е взето решение за изпращане на военни части на границата със Сърбия и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа