Хърватия позволи да преминат хилядите блокирани на границата със Сърбия бежанци

4371
Хърватия позволи да преминат хилядите блокирани на границата със Сърбия бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Хърватия позволи на хиляди мигранти, които бяха блокирани на границата със Сърбия, да влязат на нейна територия. Според France Press ежду 2 000 и 3 000 души са чакали на студа и дъжда да преминат, предаде БНР. 

По-рано от Агенцията на ООН за бежанците обявиха, че над 10 000 бежанци се намират на сръбска територия заради ограниченията, наложени от страните от ЕС. От агенцията съобщиха, че сред бежанците има недостиг на храна и одеяла. 

Давутоглу: Турция няма да задържа мигрантите за постоянно

"Турция не е концентрационен лагер и няма да приема имигранти за постоянно", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от агенция...

До ситуацията се стигна, след като Унгария заяви, че от съображения за сигурност затваря границата си със Сърбия и Хърватия, което принуди мигрантите да променят маршрута си през Словения. Властите там обаче наложиха ограничения за броя на пропусканите мигранти - до 2500 на ден. 

Междувременно словенските власти отказаха да пуснат повече от 1000 мигранти, пристигнали от Хърватия, тъй като дневната квота е достигната. 

Отчаяните бежанци и мигранти бяха принудени да прекарат нощта при минусови температури в близост до железопътните релси, след като полицията не им позволи да преминат границата. 

На пресконференция секретарят на вътрешното министерство в Любляна Бостян Шефич обяви, че около 5 000 мигранти са влезли в Словения от Хърватия днес, а още 1 200 пътуват натам с влак. Той обвини Загреб в това,че пренебрегва усилията за спиране на потока от бежанци. Шефич заяви още, че Германия приема по-малко хора, а Австрия е поискала от словенските власти да се справят с прииждащите мигранти. 

Темата "бежанци" започна да става ябълка на раздора в Германия

Противоречията относно бежанската криза и начините за решаването ѝ започнаха сериозно да избуяват в Германия. След като в шефът на вто...

Хиляди бежанци, главно от Сирия, Ирак и Афганистан, минават през новия балкански маршрут, след като Унгария издигна телена ограда по границата си с Хърватия. 

Последният ход на унгарското правителство да спре потока през Гърция, Македония и Сърбия тласна мигрантите към Словения, откъдето те се надяват да продължат към Австрия и в крайна сметка да стигнат до Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа