Иракски мигранти във Финландия доброволно се връщат в родината си

4533
Иракски мигранти във Финландия доброволно се връщат в родината си

Хиляди иракски мигранти, пристигнали миналата година във Финландия, са решили да изтеглят своите заявления за получаване на убежище и да се върнат доброволно в родината си, предаде Ройтерс.

Мотивите за решенията им са семейни проблеми и разочарование от живота в студената северна страна.

Милионният поток от мигранти към Европа през 2015 г. бе поет главно от Германия и Швеция, но Финландия също прие 32 500 човека, в сравнение с 3600 през 2014 г. Близо две трети от влезлите във Финландия миналата година мигранти са млади иракчани. Сега обаче мнозина от тях се отказват от намеренията си, посочва Ройтерс, цитиран от Mediapool.

По данни от официални източници 4100 кандидати за убежище са изтеглили заявленията си, а през следващите месеци броят им може да достигне 5000. От следващата седмица финландските власти ще започнат да транспортират с чартърни полети от Хелзинки до Багдад желаещите да се върнат в Ирак. По план ще бъдат превозвани по сто души седмично до изчерпване на броя на желаещите. Очаква се голяма част от тях сами да заплащат транспортните разходи до родината си или да получат помощ от иракското посолство, а останалите ще пътуват за сметка на финландското правителство, съобщи Ройтерс.

Агенцията допълни, че властите във Финландия се готвят да отхвърлят до 20 000 от подадените миналата година заявления за убежище, но тази бройка ще намалее значително заради доброволно завърналите се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа