Исландският премиер подаде оставка заради офшорния скандал

2333
Исландският премиер подаде оставка заради офшорния скандал

Ден след разкритията на Panama Papers (Панамските документи) министър-председателят на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка. Той беше разобличен като един от притежателите на офшорна компания. До оставката му се стигна след масови протести, които заляха цяла Исландия.

„Премиерът заяви пред парламентарната група, че ще подаде оставка като министър-председател. Аз ще поема поста”, каза земеделският министър Сигурдур Инги Йохансон.

По-рано Гунлаугсон обяви, че ще разпусне парламента и ще свика нови избори, в случай че изгуби подкрепата на коалиционната Партия на независимостта. Президентът Олафур Гримсон прекъсна посещението си в САЩ и по-късно днес се очаква да се върне в Рейкявик. В излъчено по телевизията интервю той заяви, че иска да проведе консултации с по-младшия коалиционен партньор на правителството, преди да вземе решение за разпускане на парламента, предаде БГНЕС.

В Исландия само за ден възникна огромно недоволство срещу Гунлаугсон, след като публикуваните от Международния консорциум на разследващите журналисти Panama Papers показаха, че премиерът и съпругата му са държали милиони долари в офшорна компания на Вирджинските острови.

„Заявих на лидера на Партията на независимостта, че ако депутатите на партията смятат, че не могат да подкрепят правителството в изпълнението на съвместните задачи, ще разпусна парламента и ще свикам парламентарни избори”, гласи позиция на Гунлаугсон в социалната мрежа „Фейсбук”.

Вчера премиерът заяви, че той и съпругата му по никакъв начин не са извършвали финансови злоупотреби и укриване на данъци чрез офшорната си компания „Винтри” (Wintris). Офшорната компания е създадена през 2007 г. от Гунлаугсон съвместно с бъдещата му съпруга. В края на 2009 г. той й прехвърля своите дялове срещу символичната сума от 1 долар. Когато става депутат за пръв път през април 2009 г. той пропуска да спомене за тази сметка в своята имуществена декларация, въпреки, че законът го задължава.

Като знак на протест срещу разкритията хиляди исландци излязоха на демонстрация в Рейкявик снощи, за да поискат оставката на премиера Гунлаугсон.

Според полицията протестът е събрал повече хора дори от демонстрациите през 2009 г. след разкритието, че политическият елит е допуснал тежки пропуски в контрола на банките. Тогава протестите доведоха до оставката на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа