Испанският крал Хуан Карлос абдикира

25891
Испанският крал Хуан Карлос абдикира
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралят на Испания Хуан Карлос абдикира, обяви министър-председателят на страната Мариано Рахой.

"Негово величество крал Хуан Карлос току-що ме информира за желанието си да се откаже от трона и да започне процес на наследяване. Убеден съм, че това е най-добрият момент за тази промяна", съобщи Рахой, цитиран от световните агенции. Той добави, че кралят се оттегля по лични причини. За да се случи това, ще има специална промяна в конституцията.

Обвиниха дъщерята на испанския крал в пране на пари и данъчна измама

Испански съдия повдигна днес обвинение за данъчна измама и пране на пари срещу инфантата Кристина, по-малката дъщеря на краля на Испа...

Крал Хуан Карлос, който е на 76, е управлявал от 1975 г. насам. Неговият син принц Фелипе ще поеме трона. За голяма част от царуването си, Хуан Карлос се разглежда като един от най-популярните монарси в света.

В последните години много испанци са загубили доверие в него, най-вече заради съдебните дела срещу дъщеря му Кристина и нейния съпруг Иняки Урдангарин. Те отидоха на съд заради пране на пари. Стигна се дотам, че испанската прокуратура повдигна обвинение дори на инфанта Кристина - за пръв път в историята на страната член на кралското семейство попада под ударите на правосъдието. 

76-годишният Хуан Карлос страдаше от здравословни проблеми през последните години. Всичко започна през април 2012 година - тогава испанският крал счупи бедрена кост при сафари в Ботсвана. Оказа се, че ловът е струвал 44 000 евро на испанските данъкоплатци. А кралят официално поиска извинение заради сафарито, за което нямаше да се разбере, ако не беше контузията. След това той претърпя няколко операции, но така и не се излекува напълно.

Хуан Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация.

Каталунската телевизия не предаде поздравлението на Хуан Карлос за Коледа

Традиционното послание на испанския крал Хуан Карлос в навечерието на Рождество Христово не беше излъчено снощи по каталунската общест...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа