Историческа визита - ирландският президент гостува на кралица Елизабет II

14783
Снимки: Getty Images

За първи път откакто Ирландия е обявила независимостта си ирландски президент е на визита във Великобритания. Кралица Елизабет II приветства Майкъл Хигинс, който ще остане в Лондон 4 дни, предаде БГНЕС.

Това е историческо държавно посещение за засилване на връзките между някога враждуващите страни. През 2011 г. кралицата посети Ирландия, като постави основите за добри взаимоотношения между двете държави.

Преди визитата си Хигинс обяви, че англо-ирландските отношения са на високо ниво, но предупреди, че има да се свърши "значителна работа", за да се осигури мира в Северна Ирландия.

По план той ще положи венец пред гроба на Незнайния войн в Уестминстърското абатство, централен Лондон. Очаква се да се срещне с премиера Дейвид Камерън на "Даунинг стрийт", бизнес лидери, ирландски здравни работници и кмета на Лондон Борис Джонсън. Към него ще се присъединят премиерът Енда Кени и външният министър Еймън Гилмор.

Ирландия се отделя от Обединеното кралство през 1922 г. Шест графства на острова Ирландия обаче и до днес са част от Великобритания под името Северна Ирландия.

Намериха изчезналата във Великобритания 15-годишна българка

15-годишната българка, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита жива и здрава, съобщи британската полиция. Ана Симеонова била...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа