Италиански министър за "Южен поток": Изглежда вече не ни е приоритет

18149
Италиански министър за "Южен поток": Изглежда вече не ни е приоритет
Снимка: БГНЕС

Проектът „Южен поток” не ни е приоритет. Това заяви в прав текст италианският министър на индустрията Федерика Гуиди, предаде EurActiv.

"Южен поток е полезна инфраструктура, но вероятно няма да ни е сред приоритетите.  Дори да изглежда добре от гледна точка диверсификация на енергийните източници, то от гледна точка доставки има критични моменти", обясни Гуиди, визирайки кризата в Украйна. Припомняме, че италианската държавна компания Eni има дял в проекта „Южен поток” – 20%.

Унгария започва да строи "Южен поток" въпреки ЕС и САЩ

Унгария възнамерява да започне строителството на своя участък от газопровода "Южен поток" през следващата година, въпреки позицията н...

„Южен поток” се превърна в истинско международна „ябълка на раздора”, като участие в драмата има и България. Както е добре известно, заради поправки в Закона за енергетика, внесени от депутатите на БСП в 42-рото Народно събрание Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, Европейската комисия започна процедура заради нарушаване на Третия либерализационен пакет. Проектът на българска територия беше спрян, но не и преди да стане ясно, че при Паша дере са продадени почти 400 декара земя за строеж и има издадено разрешително от кабинета Орешарски. Сегашното правителство твърдо декларира, че строеж може да има, само ако тръбата отговаря на европейските изисквания. Основното е да има достъп на трети страни до газопровода – такива, които не участват в проекта, както и доставчикът и собственикът на тръбата да не са едно и също лице.

Европейската комисия вече заклейми всички двустранни споразумения на Русия със страните-членки на ЕС, през които трябва да мине трасето. Причината – собствеността върху инфраструктурата. „Газпром” контролира 50% от проекта и не желае да отстъпи правото на собственост върху инфраструктурата на газопровода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа